UKRAJINA SE CRVENI

Premijer potpisao ugovor s prevarantom za milijardu eura

07.12.2012 u 12:58

Bionic
Reading

Trebao je to biti posao desetljeća. Punih 1,1 milijardi eura španjolska tvrtka Gas Natural Fenosa – jedna od većih plinskih tvrtki u Europi – trebala je uložiti u gradnju terminala za ukapljeni plin kod ukrajinske crnomorske luke Odesa

Kako bi terminal Ukrajini omogućio smanjenje potpune ovisnosti o ruskom plinu, potpisivanje ugovora svojom su nazočnošću uveličali premijer i ministar energetike te države Mikola Azarov i Juri Bojko.

Svečanost je uživo prenosila nacionalna televizija, a premijer je održao govor u kojem je događaj proglasio 'danom od povijesne važnosti za Ukrajinu'. A nekoliko sati poslije španjolska tvrtka izdala je priopćenje u kojem negira da je potpisala, pregovarala ili razmatrala gradnju LNG terminala u Ukrajini, piše Vecernji.hr

Uskoro je otkriveno da je čovjek koji je uime Fenose potpisao ugovor zapravo Jordi Sarda Bonvehi, 43-godišnji instruktor skijanja, rodom iz Barcelone. Bonvehi posljednjih desetak godina živi u Ukrajini i predstavlja se kao zastupnik španjolskih investitora. Ipak, kako te investitore nitko nije vidio, a nijedan projekt nije ostvaren, očito je riječ o serijskom prevarantu.

Na njegovu prevaru nasjela je i ukrajinska vlada, a zbog pretrpljene nacionalne sramote oporba u parlamentu zahtijeva i osnivanje posebnog istražnog povjerenstva. I dok ukrajinski mediji razvijaju teorije urote o navodnoj ulozi ruskih tajnih službi u cijelom slučaju, Bonvehi je napustio zemlju.
Novinarima Reutersa u kratkom telefonskom razgovoru poručio je samo da 'ovlaštenje Fenose za potpisivanje nije imao, ali se nadao da će ih naknadno privoljeti da se uključe u projekt'. Ukrajinska vlada rekla je da ipak ne odustaje od projekta.