po drugi put

Plenković nakon susreta s Papom: Zvao sam ga u Hrvatsku, ali on bira zemlje gdje su katolici u manjini

06.02.2020 u 11:45

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ovoga puta i u svojstvu premijera zemlje koja predsjeda Vijećem Europske unije, razgovarao je danas u 10 sati u Vatikanu s papom Franjom i s vatikanskim državnim tajnikom, kardinalom Pietrom Parolinom, javlja N1. Plenković je s papom pretresao niz tema - od proširenja EU, preko kanonizacije kardinala Stepinca, do imigracije

To je Plenkovićev drugi službeni posjet Svetoj Stolici i drugi susret s Franjom.

Nakon sastanka, Plenković je rekao da se s papom Franjom, koji inače vodi računa o važnim globalnim pitanjima kao što su suzbijanje siromaštva i klimatskih promjena, dotaknuo odnosa između Svete Stolice i Hrvatske. Ti odnosi su, kako je rekao premijer, 'dobri, kvalitetni, nemamo nikakvih otvorenih pitanja, dapače'.

Rekao je da je obnovio poziv papi da posjeti Hrvatsku, a na pitanje kakav je odgovor dobio, kazao je da papa 'u okviru svojih posjeta bira manje zemlje, gdje možda katolici i nisu većina'. Svaki papin posjet pomno je isplaniran i pripremljen, dodao je Plenković.

Andrej Plenković kod pape Franje Izvor: EPA / Autor: ALESSANDRO DI MEO / POOL

Premijer Plenković pozvao je papu u Hrvatskoj još tijekom njihova prvog sastanka, u listopadu 20017. godine. U svojih dosadašnjih sedam godina pontifikata, papa Franjo nije bio u Hrvatskoj.

Tada se razgovaralo i o postupku kanonizacije kardinala Alozija Stepinca, procesu koji čeka svoj epilog i gotovo tri godine nakon završetka rada mješovitog povjerenstva Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne crkve čiji su se članovi jedino složili da se o Stepinčevoj povijesnoj ulozi ne slažu, podsjeća N1.

Plenković je novinarima potvrdio da je i danas bilo govora o Stepincu.

'Iskoristili smo prigodu i kratko s papom Franjom, a kasnije i sa kardinalom Parolinom, da spomenemo tu temu. Pozicija Vlade i cijelog hrvatskog naroda je takva da se ništa ne mijenja, očekujemo da se procedura kako i treba dovrši u okviru Katoličke crkve. Poruka koju imamo je poruka strpljenja', rekao je Plenković.