NEUGODNA PITANJA NA SMJENI STRAŽE

Premijeru stižu ljudi iz Sberbanke; ima li većinu? 'Otkud vam da je nemam?!'

27.05.2017 u 15:05

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković danas je na Markovom trgu u društvu ministra obrane Damira Krstičevića pratio smjenu straže. Ceremonija je to koja je ponovno vraćena nakon 17 godina. Premijer se osvrnuo i na aktualne teme

Ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo što je ova ceremonija ponovno uvedena te je istaknuo kako će ona biti od koristi svima - od građana do turista, javlja N1.

'Nakon 17 godina smo vratili ceremoniju smjene straže na Markov trg. Ovo je jedan od simbola Hrvatske države. U funkciji je promicanja naše vojske, tradicije, identiteta i turističke atrakcije. Drago mi je da ćemo to imati u našem Zagrebu. Također je u funkciji da vojsku približimo našim ljudima. Sretan sam. Zahvaljujem premijeru na potpori i mislim da je ovo velika stvar što smo vratili ovu ceremoniju', kazao je Krstičević.

Upitan kada će Hrvatska početi izdvajati dva posto BDP-a za proračun obrane Krstičević je kazao kako je foksu vlade u snaženju vojske.

'Ova Plenkovićeva vlada je zastavila pad obrambenog proračuna. Fokusirani smo da osnažimo vojsku. Moramo sagledati i druge aktere u našem društvu. Želimo napraviti nacionalni plan kako doći do toga. Imamo složenu sigurnosnu situaciju i moramo voditi računa. Ulaganje u obranu je ulaganje u sigurnost'.

Također je naglasio kako očekuje da će se do kraja ove godine donijeti odluka o nabavi borbenih aviona.

  • +11
Državni vrh na smjeni straže Počasno-zaštitne bojne na Markovom trgu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'Smatram da imamo suglasje državnog vrha za tu odluku. U postupku smo istraživanja svih opcija kako odgovorno izabrati model dobar za Hrvatsku. Smatram da nam to treba. Treba nam HRZ i smatram da državi, ako želi biti snažna, mislim da joj je potrebna ta borbena komponenta. Vjerujem da ćemo konsenzusom naći način kako izabrati najbolji model za Hrvatsku' , rekao je Krstičević.

Nakon njega na pitanja novinara odgovarao je premijer. Na pitanje o slaganju parlamentarne većine kazao je: 'Otkud vam da je nemam?'

Premijer je upitan i da komentira izjave direktora ruskog Sberbanka Germana Grefa u kojoj je ustanovio da suradnja s hrvatskom Vladom oko Agrokora nije bila jednostavna te da neće dati novac za novi kredit Agrokoru dok ne postignu dogovor s hrvatskom Vladom.

'Komentirat ćemo to nakon sastanka s predstavnicima Sberbanka koji će bit drugi tjedan', rekao je Plenković.