agresija

Preko 40 zemalja dogovorilo koordinaciju istraga ratnih zločina u Ukrajini nedugo nakon raketnog napada na civile; Zelenski zavapio: To je čin ruskog terora

14.07.2022 u 18:50

Bionic
Reading

Više od 40 američkih i europskih pravosudnih tijela dogovorilo se u četvrtak da će koordinirati istrage o navodnim ratnim zločinima u Ukrajini, nedugo nakon što je Kijev izvijestio o ruskom raketnom napadu na civile.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je na međunarodnoj konferenciji da su ruski projektili pogodili dva društvena centra na zapadu Ukrajine. Ubijeno je 20 ljudi, uključujući troje djece, a ranjenih je puno više.

Rusija je više puta demantirala umiješanost u ratne zločine i namjerno ciljanje civila od početka invazije na Ukrajinu 24. veljače. Tvrdi da je pokrenula "specijalnu vojnu operaciju" za zaštitu govornika ruskog jezika i oslobođenje od opasnih nacionalista, dok Ukrajina optužuje Moskvu da vodi ničim izazvan osvajački rat.

"Danas ujutro su ruske rakete pogodile naš grad Vinicu, miran grad. Krstareće rakete pogodile su dva javna objekta, uništene su kuće, medicinski centar je uništen, automobili i tramvaji su (zapaljeni)", rekao je Zelenskij putem video veze.

"To je čin ruskog terora", dodao je.

Rusko ministarstvo obrane nije odmah komentiralo izvješća iz Vinice.

U četvrtak je 45 zemalja na konferenciji u Hagu, sjedištu Međunarodnog kaznenog suda (ICC), potpisalo političku deklaraciju da će zajednički raditi na istragama ratnih zločina u Ukrajini.

Obećali su 20 milijuna eura za pomoć ICC-u, uredu glavnog tužitelja u Ukrajini i za podršku naporima Ujedinjenih naroda.

S 20.000 otvorenih istraga ratnih zločina i s različitim zemljama koje predvode timove, dokazi moraju biti vjerodostojni i organizirani, rekli su dužnosnici.

  • +11
Rat u Ukrajini 14.07.2022. Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO

Zapadne zemlje trebaju razmotriti osnivanje posebnog suda za suđenje za ratne zločine počinjene u Ukrajini kako bi spriječile da oni ostanu nekažnjeni, rekao je u četvrtak na skupu nizozemski ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra.

"Koliko razumijem, moramo popuniti prazan prostor. Međunarodni kazneni sud nema nadležnost", rekao je Hoekstra. Upozorio je da je nekažnjivost predstavlja ogroman problem. 

Glavna ukrajinska tužiteljica Irina Venediktova rekla je da je Ukrajina već započela s procesuiranjem 127 osumnjičenih za ratne zločine.

Glavni tužitelj ICC-a Karim Khan rekao je da postoje razlozi za nadu jer više od 40 država traži djelovanje suda. ICC je poslao najveći terenski tim u svojoj 20-godišnjoj povijesti da provede istrage u Ukrajini.

Povjerenik Europske unije za pravosuđe Didier Reynders istaknuo je da su osumnjičenici za ratne zločine i genocid još uvijek na slobodi zbog sukoba koji datiraju desetljećima unatrag u područjima poput Ruande, Darfura, Sirije,