NEMA NAPRETKA

Prekinuti pregovori o kolektivnom ugovoru u zdravstvu

07.08.2013 u 18:51

Bionic
Reading

Nema napretka u pregovorima o novome kolektivnom ugovoru u sustavu zdravstva jer je i današnja runda višesatnih pregovora završila bez konkretnih rezultata.

Nastavak razgovora dva od triju sindikata očekuju idući tjedan, kad bi se Ministarstvo zdravlja trebalo očitovati o njihovu prijedlogu.

Kako su nakon razgovora novinare izvijestili predstavnici sindikata, još se nije počelo razgovarati o konkretnom prijedlogu kolektivnog ugovora.

Predsjednik Hrvatskoga liječničkog sindikata Ivica Babić i predsjednica Hrvatskoga sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak izjavili su da Ministarstvo zdravlja nije dalo poseban prijedlog kolektivnog ugovora, nego su na stolu imali prethodna dva ugovora koja su bila kratka vijeka.

Ta dva sindikata ponudila su prijedlog koji je vrlo sličan kolektivnom ugovoru prije njih, ali o njemu se nije raspravljalo, rekli su.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek optužila je ta dva sindikata da svojim prijedlozima ignoriraju interese njezina sindikata koji ima vrlo raznolike djelatnosti, uključujući i veliki broj zaposlenika koji ne rade medicinske poslove.

Babić joj je odgovorio da svoj prijedlog uputi Vladi koja je partner u pregovorima, jer da njegov sindikat izražava interesa svoga članstva.

Istaknuo je da u razgovorima nije prihvaćen ni protokol prema kojem bi pregovori trebali završiti do 31. kolovoza, što su dva sindikata tražila, te ponovio da ta dva sinidkata pripremaju štrajk i ostale industrijske akcije koje će pokrenuti ne potpiše li se kolektivni ugovor.

Rekao je i da je ministru zdravlja Rajku Ostojiću prijavio ravnatelja KB Dubrava koji je, rekao je, prijetio mlađim kolegama koji su odbili raditi prekovremeno. Ministar je to primio na znanje i rekao da nije bio upoznat s time, poručio je Babić.