MIRNO OKUPLJANJE

Prekinut prosvjed protivnika koronamjera u Leipzigu zbog nepridržavanja istih

07.11.2020 u 17:03

Bionic
Reading

Uprava grada Leipziga je u subotu zbog nepridržavanja pravila o održavanju razmaka i nošenja zaštitnih maski prekinula prosvjede protivnika vladinih mjera protiv širenja koronavirusa na kojima se okupilo preko 20.000 ljudi iz čitave Njemačke

"Zbog nepridržavanja mjera za zaštitu od širenja koronavirusa, grad Leipzig raspušta prosvjede na Augustusplatzu", objavila je gradska uprava na Twitteru.

Nakon toga su organizatori prosvjeda okupljene pozvali da se mirno raziđu.

Grad se na ovaj potez odlučio nakon što je objavljeno da se od okupljenih gotovo nitko ne pridržava mjera poput održavanja razmaka ili nošenja zaštitnih maski.

Zbog bojazni da se u središtu grada neće moći poštovati mjere, gradska uprava je htjela prosvjed premjestiti na rub grada na parkiralište Lajpciškog velesajma, ali su se organizatori sudskim putem izborili za pravo održavanja prosvjeda u središtu grada u subotu ujutro.

Sud je istodobno to uvjetovao strogim pridržavanjem mjera poput održavanja razmaka i nošenja maski. Sud je odredio da na prosvjedima smije sudjelovati najviše 16.000 sudionika.

Policija je u kasno poslijepodne broj sudionika procijenila na preko 20.000 što je, kako je rekao jedan predstavnik policije, "još jedno kršenje sudskih uvjeta" za održavanje prosvjeda.

Prosvjed na koji je pozvala inicijativa "Queerdenken" ("Oni koji razmišljaju drugačije") je, prema priopćenju policije, protekao mirno usprkos brojnim protuprosvjedima.

Lokalni javni servis MDR javlja o brojnim istaknutim radikalnim desničarima koji su primijećeni među prosvjednicima. Leipzig se nalazi u Saskoj, saveznoj pokrajini koja unutar Njemačke slovi kao uporište desnoradikalnih snaga.

Među prosvjednicima su se nalazili i mnogi tzv. građani Reicha koji ne priznaju SR Njemačku u današnjim granicama.

Na prosvjedima protivnika mjera protiv pandemije koronavirusa u kolovozu je došlo do nerada kada su radikalno desni prosvjednici sa zastavama Njemačkog carstva pokušali prodrijeti u zgradu Bundestaga.

Njemačka u subotu ima rekordnih 23.000 novih zaraza koronavirusa. Od početka tjedna u Njemačkoj su na snazi nove mjere protiv širenja pandemije koje uključuju zabranu rada ugostiteljskih objekata i kulturnih ustanova a dozvoljeno je okupljanja najviše deset osoba.