POBUNA STUDENATA

'Prekinut ćemo predavanja, ispite i konzultacije'

  • Autor: tportal
  • Zadnja izmjena 18.04.2009 12:24
  • Objavljeno 18.04.2009 u 11:49
Studenti ispred Filozofskog fakulteta

Studenti ispred Filozofskog fakulteta

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Nenad Dugi

Studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta zaključili su da im je dosta i spremni su na radikalnu akciju. Zauzet će fakultet, spriječiti predavanja, konzultacije i ispite

Studenti imaju samo jedan zahtjev – zaustavljanje komercijalizacije obrazovanja. Ne prijete u prazno i ne namjeravaju uzaludno mahati rukom ispisanim transparentima. Pokazat će, tvrde, da nisu mamine maze i tražiti da ih se sasluša, ali i posluša.

'Tražimo besplatno obrazovanje (koje financira država preko poreznih izdvajanja građana) za sve koji zadovolje uvjete upisa. To se odnosi na sve razine obrazovanja, od osnovne škole do doktorata. Tražimo trenutačno ukidanje svih oblika plaćanja obrazovanja, kako god ih se nazivalo, tj. zabranu naplaćivanja školarina, participacija, upisnina itd.', jedini je zahtjev koji postavljaju momci i djevojke koji, za razliku od većine onih koji im kroje sudbinu, znaju kako staviti naglasak kada pišu množinu.

Nemaju maksimalističkih zahtjeva od kojih će odustati dobaci li im se sočan sendvič, ono što traže posljednja je linija obrane. Već organiziraju stražarske službe i prave planove za obranu fakulteta na prihvati li se njihov zahtjev. Ne zadovoljava ih još jedna jednogodišnja odgoda naplate školarina i participacija koju je neki dan oglasilo Ministarstvo obrazovanja. Ni sljedeće se akademske godine neće naplaćivati školarine i participacije, ali prijetnja rezerviranjem znanja za bogate još ostaje.

'To je samo odgoda kazne, a mi se ne želimo boriti samo za sebe nego i za one koji će na fakultete doći poslije nas', ispričao je za Večernji list jedan od aktivnih sudionika u pripremama za zauzimanje fakulteta. Njegovo ime, kaže, nije bitno. Zapravo se nijedan od njih nije želio imenovati, ne zato što se boje, već zato što ne žele da se u javnosti pojavljuju kao vođe prosvjeda, svi su koji sudjeluju jednaki.

Ne prihvati li rektorat, Ministarstvo znanosti, Sabor, Vlada, tko god njihove argumente, suočit će se sa studentskim revoltom. Studente uopće ne zanima tko bi njihove zahtjeve trebao ispuniti – zanima ih samo da ih ispune, i to odmah.

Problem s kojim će se suočiti bit će nešto posve drukčije od prosvjeda srednjoškolaca koji su prošle godine odgodili državnu maturu. Tada su učenici došli pred Ministarstvo znanosti i urlali dok Dragan Primorac nije popustio, ovoga će puta ne samo on, nego i svi u cijelom lancu odlučivanja morati doći studentima na njihov teritorij.

'Fakultet pripada nama i to ćemo pokazati. Prekinut ćemo predavanja, ispite i konzultacije. Održavat ćemo svoje alternativne radionice, javno čitati tekstove koji u Hrvatskoj nikada nisu prevedeni. Dok ne ispune naše zahtjeve, nećemo izići s fakulteta', tvrdi su u svojim stavovima. No oni koji su se ponadali da će se na Filozofskom fakultetu baš u svemu oživiti duh studentske pobune iz 1968. poprilično će se razočarati. Studenti su pripremajući pobunu već odlučili da će na fakultetu i za blokade, koliko god trajala, biti zabranjeno pijenje alkohola i pušenje, a o drogiranju da i ne govorimo.

Za red će biti zadužena interna redarska služba, a pristup na fakultet bit će dopušten svima koji dolaze s dobrim namjerama i podržavaju studentske zahtjeve. Uz masovna predavanja namjeravaju organizirati svoju malu verziju demokracije. Sve će odluke zajednički donositi studentski plenum na kojem će glasati svi sudionici prosvjeda. Posebno su ponosni što će zauzeti ne samo fizički prostor fakulteta, nego i osvojiti vrijeme za razmišljanje.

'Studentsko je vrijeme ispunjeno obvezama. Zbog Bolonje studenti nemaju vremena za razmišljanje, nego samo za striktno propisano učenje i pohađanje predavanja', tvrde studenti uvjereni da je takav curriculum propisan da bi se ubila studentska kreativnost i potreba da se kritički razmatraju ponuđeni sadržaji. Zato će i organizirati vlastite političko-obrazovne sadržaje, a koliko god ta sintagma nezgrapno i ružno zvučala, na Filozofskom bi u vrijeme blokade moglo biti zaista zabavno. Uz javna čitanja političkih i znanstvenih tekstova, vezanih uz pobune, socijalnu pravdu i aveti ekonomskog liberalizma, prikazivat će se i filmovi o sličnoj temi, a potraje li pobuna, moglo bi biti i koncerata.

Studenti pobunjenici uvjereni su da ih na zemljištu fakulteta štiti autonomija Sveučilišta i ne boje se da bi ih netko mogao pokušati nasilno izbaciti. Dokle seže autonomija Sveučilišta iskušali su za prošlotjedna posjeta predsjednika Stjepana Mesića kada su prosvjedovali protiv ulaska Hrvatske u NATO.

Tada su policiji odbili pokazati osobne iskaznice jer plavci nisu imali dozvolu rektora za djelovanje na teritoriju Sveučilišta. Dopusti li, pak, rektor da policija silom prekine prosvjed, izdat će sve tradicije Sveučilišta koje njegove kolege brane već stoljećima, izdat će i studente koji se bore za dostojanstvo Sveučilišta koje vodi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi