BP UPOZORAVA

Prekid istjecanja nafte samo privremen

16.07.2010 u 10:03

Bionic
Reading

Naftna tvrtka BP u četvrtak je uspjela zaustaviti istjecanje nafte iz svoje bušotine Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu, no njezini su čelnici, kao i američki dužnosnici, upozorili da je riječ o privremenom zatvaranju bušotine, koje još nije trajno rješenje

Kamera BP-a na tzv. glavi bušotine, na dubini od 1.500 metara, prvi puta nakon 86 dana poslala je snimke na kojima nafta više ne šiklja u more, što je primljeno s olakšanjem diljem SAD-a, posebno u priobalju Meksičkog zaljeva, pogođenom najtežom ekološkom katastrofom u povijesti SAD-a.

Procjenjuje se da je od 20. travnja, kada je eksplodirala i potonula naftna platforma Deepwater Horizon uz 11 ljudskih žrtava, u more isteklo do 700 tisuća tona nafte.

Nafta je prestala istjecati o četvrtak u 15.25, kada su robotizirane ronilice zatvorile posljednji od tri ventila na novoj, 67-tonskoj kupoli za prikupljanje nafte, koja je postavljena na glavu bušotine.

U razdoblju od 48 sati nakon zaustavljanja nafte, stručnjaci BP-a i vlade provode tzv. 'test integriteta', u kojem analiziraju snagu prianjanja kupole na bušotinu, očitavaju tlak nafte i plina, i prikupljaju druge podatke.

BP je upozorio da zatvaranje, iako široko pozdravljeno, vjerojatno neće trajati dulje od 48 sati.

Ventili na kupoli nakon toga će biti otvoreni, a nastavit će se crpljenje nafte u dva broda na površini, Q4000 i Helix Producer. Idućih tjedana pridružit će im se još dva broda koji trebaju povećati kapacitet crpljenja na 80.000 barela nafte dnevno, više od najviše procjene dnevnog istjecanja iz bušotine.

'Osjećamo se vrlo dobro što više ne vidimo naftu da istječe u Meksički zaljev', rekao je potpredsjednik BP-a Kent Wells na brifingu za novinare. Kazao je da su dužnosnici tvrtke 'očito vrlo ohrabreni', ali da 'pokušavaju ostati usredotočeni' na svrhu 'testa integriteta', koja je prikupiti podatke i odlučiti kako dalje postupiti.

'Ne želim stvoriti lažni osjećaj uzbuđenja. Želimo krenuti naprijed i donijeti prave odluke', rekao je Wells.

Glavni operativni direktor BP-a Doug Suttles izjavio je za CNN-a kako je 'puno prerano za slavlje'.

'Aleluja. To je korak u pravom smjeru', rekao je demokratski senator Bill Nelson iz Floride.

Guverner Louisiane Bobby Jindall izjavio je da je 'oprezno optimističan' kako se testiranje nastavlja. Upozorio je na važnost nastavka radova na čišćenju nafte, revitalizaciji obale i punoj isplati naknada oštećenim tvrtkama i građanima.

Guverner Floride Charlie Crist također je izrazio zadovoljstvo zbog zaustavljanja nafte te pozvao na daljnju pomoć obiteljima, poduzećima i zajednicama u priobalju, da se oporave od katastrofe.

Dionica BP je na vijest o zaustavljanju nafte skočila za 2,74 dolara ili za više od sedam posto, na 38,92 dolara. Početkom srpnja s njom se trgovalo ispod 30 dolara.

Trenutak kada je napokon zaustavljeno curenje nafte