skladatelj hrvatske himne

Predstavnici srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji položili vijence na grob Josipa Runjanina

02.02.2021 u 20:56

Bionic
Reading

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV), saborski zastupnik Milorad Pupovac, hrvatski veleposlanik Hidajet Bišćević i vodstvo hrvatske manjine u Srbiji položili su u utorak na novosadskom Uspenskom groblju vijence na grob skladatelja hrvatske himne Josipa Runjanina

Runjanin je umro i pokopan je u Novome Sadu 2. veljače 1878. Polaganje vijenaca na obljetnicu njegove smrti svake godine organizira Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo (HKPD) „Jelačić“ iz Petrovaradina.

Ove godine, kada se obilježava i 200. obljetnica njegovog rođenja i 130. godina od proglašenja službene hrvatske himne, počast skladatelju himne „Lijepa naša domovino“ odali su i predstavnici srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji.

„Na ovom mjestu imam naročit osjećaj jer stojim ispred groba jednog velikana iz razdoblja velikih vremena i velikih ljudi u hrvatsko-srpskim odnosima; hrvatsko-srpskim stremljenjima, kada, unatoč razlikama, zajednički ciljevi – u prvom redu sloboda, uzajamno poštovanje i sloga da se dođe do narodnih sloboda – jesu povezivali ljude do tog razmjera da su zajedno pjevali, zajedno sklapali ono što će ostati trajnim obilježjem njihovog nastojanja. A to je sloboda i za Hrvate, sloboda i za Srbe, sloboda za sve s kojima smo ovdje živjeli“, rekao je Pupovac.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić navela je da Runjaninovo porijeklo „pokazuje koliko smo usko vezani jedni uz druge, koliko nam se putovi isprepliću i u najznačajnijim razinama identiteta“.

„Činjenica da se predstavnici dviju nacionalnih manjina dviju susjednih država okupljaju danas na ovom mjestu govori da su vrijednosti naših velikana i danas žive te nas i dalje opominju i potiču“, dodala je Vojnić.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov je izjavio da s ponosom ističe činjenicu „da u kulturnom prostoru hrvatske zajednice postoje i one prakse kojima se ističu pozitivni primjeri u hrvatsko-srpskim odnosima, kojih je daleko više od onih negativnih“.

Kako je naveo, „čuvajući i razvijajući svoje identitetske sastavnice, svjesno nastojimo afirmirati i sve ono što je na pozitivan način povezivalo i povezuje hrvatski i srpski narod“.

Kako prenosi Radio televizija Vojvodine (RTV) Pupovac je tom prigodom poručio i da će s predstavnicima hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji, kao i s vlastima u Beogradu i Zagrebu razgovarati o trajnom rješenju za održavanje spomenika Josipu Runjaninu, o čemu trenutačno samoinicijativno skrbi HKPD "Jelačić" iz Petrovaradina.

Povijesna građa govori da je Josip Runjanin, skladatelj hrvatske himne, služio pod hrvatskim banom Jelačićem i bio je oduševljen njegovim stajalištima i hrvatstvom.

Uglazbio je nekoliko hrvatskih pjesama, a među ostalim 1846. i stihove pjesme “Horvatska domovina” Antuna Mihanovića, objavljena 1835. godine u Danici hrvatskoj. Ona je 1891. pod imenom „Lijepa naša domovino“ proglašena hrvatskom himnom.

Runjanin je vojnu karijeru završio kao potpukovnik, a umro je u dobi od 67 godina 1878. u Novome Sadu gdje je na Uspenskom groblju i pokopan.