AMV 8X8

Predstavljeno novo borbeno vozilo HV-a

20.11.2012 u 15:43

Bionic
Reading

Na vojnom poligonu Gašincima u blizini Đakova danas je demonstracijom bojnoga gađanja predstavljena hrvatska verzija vozila AMV 8x8, opremljenog 'Kongsberg`s protectorom', daljinski upravljanom oružnom stanicom srednjeg promjera

Riječ je borbenom vozilu koje je hrvatska tvrtka "Đuro Đaković" razvila u suradnji s norveškom industrijskom grupacijom Kongsbergom te finskom tvrtkom Patriom.

Demonstracija toga borbenog sustava uključivala je bojno gađanje topom promjera 30 milimetara, koaksijalnom strojnicom i hrvatskom konfiguracijom daljinski upravljane stanice "Protector M15" u nepomične i pomične mete.

Predsjednik uprave Holdinga "Đuro Đaković" Vladimir Kovačević rekao je kako su u tvrtki ponosni što su na jedno od najboljih borbenih oklopnih vozila na svijetu "uspjeli integrirati oružnu stanicu koja je po mnogo čemu revolucionaran proizvod".

Dodao je kako je "Đuro Đaković" u svojoj strateškoj opredijeljenosti orijentiran na suradnju s najboljim partnerima pa je suradnja s "Kongsbergom" i "Patriom" odgovor na izazov kako biti najbolji na tržištu i uspješno prodavati takva vozila.

"Iznimno smo zadovoljni s ovakvom strateškom suradnjom i trudit ćemo se i dalje proizvoditi visoko kvalitetna vozila te im dodavati nova znanja i prilagođavati se posebnim zahtjevima kupaca i određenih tržišta", rekao je Kovačević.

Na novinarsko pitanje o mogućim tržištima za taj proizvod Kovačević je odgovorio kako se sve radi u dogovoru sa strateškim partnerima pa će se za svako moguće tržište razviti poseban pristup.