digitalno društvo

Predstavljena platforma za e/m-Potpis i e/m-Pečat

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 08.02.2022 14:34
  • Objavljeno 08.02.2022 u 14:35
Predstavljen projekt Uspostava platforme s elektroničkim uslugama za e/m-Potpis i e/m-Pecat

Predstavljen projekt Uspostava platforme s elektroničkim uslugama za e/m-Potpis i e/m-Pecat

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva predstavio je u utorak platformu za e/m-Potpis i e/m-Pečat koji su namijenjeni tijelima državne i javne uprave, a koji bi trebali komunikaciju državnih službenika i građana pojednostaviti, osigurati i ubrzati.

Iz Ureda navode da je platforma za e/m-Potpise i e/m-Pečate jedinstveno rješenje koje će omogučiti tijelima državne i javne uprave elektroničko potpisivanje i ovjeru dokumenata, a povećat će efikasnost poslovanja i smanjiti troškove dostave dokumenata.

Projekt je financiran iz Kohezijskog fonda EU, a njegova ukupna vrijednost je preko 22 milijuna kuna.

"Ova platforma pruža gotovo rješenje za sva tijela kojima za razvoj elektroničkih usluga za građane treba elektronički potpis i elektronički pečat. Upravo ova platforma će omogućiti digitalizaciju, transformaciju postupaka u elektroničku uslugu, a koja se danas provode u papirnatom obliku ili dolaskom na šalter", navodi se u priopćenju.

Državni tajnik Ureda Bernard Gršić navodi da platforma potiče razvoj usluga koje građani mogu obavljati bez ograničenja radnog vremena, a koja im pruža i sigurnost za korištenje usluga iz vlastitog doma ili s mobilnih uređaja.

"Iznimno mi je drago što je upravo AKD na međunarodnom natječaju izabran za izradu platforme e/m-Potpis i e/m-Pečat. AKD je jedna od najznačajnijih tvrtki na području digitalizacije usluga javne uprave u Hrvatskoj", navodi se Gršić.

Glavni direktor AKD-a Jure Serić ističe da je uvjeren kako će uspješna implementacija ovog projekta značajno doprinijeti daljnjoj digitalizaciji društva i ubrzavanju tog procesa, na korist svih građana.

Navodi se da će implementacija Platforme podržati servise za elektroničko potpisivanje i pečatiranje dokumenata sa svih platformi i uređaja, kao i validaciju tih elektroničkih potpisa i pečata.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!