oko 60 mladih

Predstavljen projekt Sportska edukacija za novi život azilanata

28.02.2020 u 14:28

Bionic
Reading

Projekt Sportska edukacija za novi život azilanata, koji vrijedi više od 335 tisuća eura, predstavljen je u petak u Zagrebu s porukom da sport spaja ljude i stvara prijateljstva te je poveznica svih ljudi bez obzira na razlike te prilika svima da pokažu vještine

Projekt je u okviru programa 'Sport kao sredstvo integracije i socijalne uključenosti izbjeglica' odobrila Europska komisija koja ga je sufinancirala s 80 posto sredstava.

Osmišljen je kako bi se potaknula integracija i socijalna uključenost izbjeglica na području Hrvatske kroz sportske aktivnosti, ponajviše kroz nogomet i tekvando.

Hrvatska je kao članica EU prihvatila obveze smještaja i integracije izbjeglica. Stoga je kao sportska nacija upravo sport odabran kao aktivnost koja spaja ljude i stvara prijateljstva, važan faktor lakše integracije u naše društvo, poručili su organizatori.

'Sport ima nevjerojatne mogućnosti, odnosno može biti sredstvo za postizanje mnogo toga značajnog, kako najmlađih tako i onih koji u umirovljeničkim dnima pokušavaju biti aktivni i zdravije živjeti', poručio je načelnik Sektora za razvoj sorta u Središnjem državnom uredu za sport Darko Vučić.

Dodao je da sport može biti sredstvo približavanja te brisanja različitosti te dobra okolnost za lakše integriranje u društvo.

Kazavši kako je nogomet sport broj jedan u Hrvatskoj ocijenio je da je taj "nogometni gen prisutan i u ovom projektu". "Nogomet će kroz taj svoj magični značaj nastaviti put koji smo imali prije dvije godine u Rusiji", zaključio je Vučić.

  • +11
Predstavljen je projekt Sportska edukacija za novi život azilanata Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Iranski tekvandoaš, azilant koji nastupa za Hrvatsku, Ali Noghandoost najavio kako će se boriti za plasman za Olimpijske igre koje se održavaju u Tokiju 2020. godine. Mladi sportaši su, na prezentaciji projekta, prikazali neke od vještina te podijelili zahvalnice organizatorima i partnerima projekta.

Tamara Pradegan, tekvandoašica i voditeljica projekta, najavila je kako se u njega uljučuje oko 60 mladih sportaša koji će posjećivati brojne sportske događaje. U nešto više od dvije godine sportaši će posjetiti 144 treninga taekwondoa i jednako toliko treninga nogometa. Najavila i da će nastojati uključiti još djece jer je njih 60 minimum.

U sklopu projekta bit će organizirano i druženje na dva ljetna sportska kampa na otoku Ugljan, deset nogometnih utakmica i četiri taekwondo turnira. Tu su još dva edukativna izleta, deset predavanja, edukacijske radionice i sl.