medicinski fakultet

Predstavljen Centar za istraživanje i promicanje najboljih zdravstvenih praksi

13.05.2019 u 14:55

Bionic
Reading

Prepoznavanje i vrednovanje najboljih institucija i praksi u hrvatskom zdravstvu umjesto samoreklamerstva bez stručne podloge, cilj je programa Centra za istraživanje i promicanje najboljih zdravstvenih praksi koji je u ponedjeljak predstavljen i djelovat će u Školi narodnog zdravlja 'Dr. Andrija Štampar' zagrebačkog Medicinskog fakulteta

'Vjerujemo kako u Hrvatskoj postoji jako puno primjera izvrsnih praksi te neke koje su kvalitetom na svjetskoj razini, ali nemamo sposobnost uočavanja onoga što je dobro i primjene tih dobrih praksi na organizirani način. Istodobno, u Hrvatskoj postoji jako puno samoreklamerstva, slučajeva gdje se ljudi predstavljaju kao svjetski stručnjaci, a da za to nema nikakve podloge', rekao je na predstavljanju voditelj i predsjednik Savjeta Centra Stjepan Orešković.

'Cilj nam je da ono što je kvalitetno u hrvatskom zdravstvu dobije pečat provjerenog', istaknuo je.

U Savjetu Centra, koji će se baviti evaluacijom temeljenom na provjerenoj međunarodnoj metodologiji, vodeći su stručnjaci medicinskih fakulteta, klinika, javnog zdravstva te tehnoloških kompanija.

'Sljedeće godine imat ćemo izbor i analizu nekoliko institucija - domova zdravlja, općih bolnica, ordinacija obiteljske medicine, a koristit ćemo u svijetu provjerenu metodologiju kojom se procjenjuje kvaliteta', najavio je Orešković.

Centar će se baviti vrednovanjem zdravstvenih tehnologija, ishoda zdravstvenih intervencija, istraživanjem medicinske i zdravstvene praske utemeljene na dokazima te razvojem i primjenom podatkovne znanosti u području medicine i zdravstva.

Osnivanje Centra za istraživanje i promicanje najboljih zdravstvenih praksi pozdravio je i ministar zdravstva Milan Kujundžić naglasivši kako je važno da on bude neovisan, temeljen na pravilima struke i znanosti te da svoj rad temelji na dokazima.

'Velika većina zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj funkcionira na vrlo visokoj znanstvenoj, stručnoj, kliničkoj i etičkoj osnovi, a svakodnevno gledamo kako ispadi ili slabosti pojedinaca bivaju gurnuti u prvi plan kao da samo oni postoje', rekao je Kujundžić.

Centar će valorizirati ono što se događa u zdravstvenom sustavu te će biti manje paušalnih i iz interesa plasiranih dezinformacija koje dolaze u medije, uvjeren je ministar.

Dekan zagrebačkog Medicinskog fakulteta Marijan Klarica rekao je kako ta ustanova danas ima 45 klinika, 14 kliničkih zavoda i više od 140 nacionalnih referentnih centara, koji su ispunili zahtjevne kriterije da bi to postali, a nada se da će kroz rad centra oni podići na još višu razinu.