sirana, palača i luka

Predsjednik Zoran Milanović posjetio otok Cres

24.03.2021 u 15:20

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović boravio je u srijedu na otoku Cresu gdje je obišao siranu Poljoprivredne zadruge Loznati, gradilište Sunčane elektrane kod Orleca, obnovljenu palaču Moise te obnovljeni dio luke u Cresu.

Pri Milanovićevu obilasku nove sirane u selu Loznati rečeno je kako se očekuje službeni pregled i dobivanje dozvole za rad, nakon čega počinje proizvodnja prvenstveno ovčjeg i kozjeg sira.

Zasad Poljoprivredna zadruga Loznati ima stado od 350 ovaca, ali se planira udruživanje i ovčara iz drugih creskih mjesta. Investicija u siranu je 5,5 milijuna kuna. Financira se s dva milijuna kuna bespovratnog iznosa iz europskih fondova kroz Program ruralnog razvoja, kreditom HBOR-a od 2,5 milijuna kuna, a preostali milijun uložila je Poljoprivredna zadruga.

Predsjednik je potom obišao gradilište najveće sunčane elektrane u Hrvatskoj na lokaciji Orlec Trinket istok, a vrijednost te investicije je oko 45 milijuna kuna. Projekt su mu predstavili član Uprave HEP-a d.d. Petar Sprčić, ravnatelj Regionalne energetske agencije Kvarner i član Vijeća Predsjednika Republike za energetsku tranziciju Darko Jardas i drugi.

Investitor je Hrvatska elektroprivreda a izvođač tvrtka PVI Solar. Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije je četiri godine pripremao projektnu dokumentaciju za gradnju elektrane nakon čega je projekt preuzeo HEP.

Površina buduće elektrane je 17,3 hektara, podijeljena je na 13 segmenata pojedinačne snage 500 kilovata, a ukupna instalirana snaga je 6,5 megavata. Očekivana proizvodnja električne energije iznosi gotovo 8,5 milijuna kilovatsati godišnje, što je dovoljno za opskrbu oko 2000 prosječnih kućanstava.

Milanović je izjavio da je obilazak gradilišta elektrane bio "najvažniji element boravka na Cresu.

"Pokušavam poticati korištenje obnovljivih energija koliko mogu. Ovo je dobar primjer suradnje HEP-a, najveće državne tvrtke i lokalne samouprave koja ima jasnu sliku želi postići", rekao je Milanović.

U nastavku boravka na otoku Cresu u gradu Cresu Milanović je obišao patricijsku gradsku palaču Moise koja je europskim projektom obnovljena i postala edukacijski centar Sveučilišta u Rijeci. Vrijednost investicije u uređenje i rekonstrukciju palače je oko 4,1 milijuna eura. Od toga je 85 posto uloženo iz europskih fondova, a ostalo je domaća komponenta. Dodatna vrijednost palače su otkriveni i rekonstruirani zidni oslici, istaknuto je.

Palača Moise je renesansna palača stara 500 godina smještena unutar stare jezgre grada Cresa. Registrirana je kao kulturno dobro RH. Projekt Palače Moise predstavila je predsjedniku rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija sa suradnicama.

  • +5
Zoran Milanović posjetio siranu u selu Loznati na Cresu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Predsjednik Milanović je ocijenio da je Moise prekrasna palača koja otvara mogućnost razvoja akademskog turizma i akademskog rada.

Nalikuje Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku, samo je manja, u skladu s mogućnostima i veličinom Cresa, rekao je Milanović.

Na kraju posjeta Cresu predsjednik Zoran Milanović je u pratnji gradonačelnika Cresa Kristijana Jurjaka razgledao obnovljen i proširen zapadni dio luke Cres.