reakcija na istup ministra

Šef Udruge trgovine o poskupljenjima zbog eura: 'Tema je prenapuhana. Miče se fokus s onoga što je problem, a to je enormna cijena struje!'

03.01.2023 u 20:16

Bionic
Reading

Denis Čupić, predsjednik Udruge trgovine i logistike, prokomentirao je najnovije izjave ministra Filipovića te one trgovce koji su iskoristili priliku kako bi varali građane

Predsjednik Udruge trgovine i logistike Denis Ćupić gostovao je u RTL-u Danas gdje je govorio o preračunavanju kuna u eure, poskupljenjima, ali i posljednjem istupu ministra Filipovića koji kaže da im to neće proći.

Upitan varaju li trgovci građane govori kako opet čuju retoriku koju uvijek slušaju. "Kada su razgovarali o zakonu o radu nedjeljom trgovci su krivi za sve, ali se zaboravlja da trgovina ima najveći utjecaj na gospodarstvo. Mi već nekoliko mjeseci upozoravamo da cijene neminovno rastu, da u slijedu na tržištu koji zadnjih šest mjeseci jer rezultirao je porast inputa, proizvođačkih cijena, mi nismo u mogućnosti drugo nego pratiti dobavne cijene", govori.

  • +18
Cijene u eurima na tržnicama diljem Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Upitan love li trgovci u mutnom navodi da njih 99,9 posto ne lovi.

"Bili bi zahvalni da ministarstvo objavi imena trgovaca, inspektorat je rekao da imamo 50 prijava na prvi dan, to je minoran broj na prvi dan. Tema je prenapuhana, miče se fokus s onog što je problem. A to je enormni rast cijene struje. Pozdravljam mjere Vlade, ali je nama struja otišla manje nego bi otišla nego je Vlada donijela mjere", kaže.

Što se tiče poziva na solidarnost, Ćupić navodi da su solidarni prema zaposlenicima. "Vodimo se odgovornosti prema kupcima, ali i zaposlenicima, u trgovini je plaća u godinu dana rasla kako bi pratila inflatorne troškove, kako bi očuvali kupoprodajnu moć zaposlenika. Ovo pozivanje da krenemo u gubitke, krenuli bi u smanjivanje radničkih prava u trgovini", zaključuje.