JOSIPOVIĆ SAM O SEBI

'Predsjednik nije lobotomiran'

08.10.2011 u 20:35

Bionic
Reading

Komentirajući izbore u intervjuu za HTV, predsjednik Josipović je poručio da će ostati neutralan te da se neće staviti na stranu nijedne stranke. 'Ali mora biti jasno da predsjednik nije lobotomiran, predsjednik ima svoje vrijednosti i politiku koju zastupa', rekao je Josipović

Predsjednik Ivo Josipović je u povodu Dana neovisnosti dao intervju za Hrvatsku televiziju, u kojem je govorio o suradnji s premijerkom Jadrankom Kosor, o tome zašto je protiv Zakona o ništetnosti pravnih akata bivše države te trebaju li se predsjedniku povećati ovlasti.

Vezano uz izbore, predsjednik Josipović tvrdi da će ostati neutralan te da se neće staviti na stranu nijedne stranke.

'Ali mora biti jasno da predsjednik nije lobotomiran, predsjednik ima svoje vrijednosti i politiku koju zastupa. Ja sam dobio izbore na zalaganju na pravednosti i promjenama u društvu i zagovarat ću te vrijednosti. Onaj tko se prepoznaje - dobro, onaj tko se ne prepoznaje - opet dobro', rekao je Josipović.

Inicijativu da dobije veće ovlasti, koja je nedavno osvanula u medijima, ovako je komentirao: 'Dnevno dobijem 200-300 mailova građana, a nemam mehanizama da im pomognem. Ili recimo kada se donosi neki zakon, kao primjerice Zakon o ništetnosti koji smatram štetnim, ja ga moram potpisati. Ne bih išao protiv parlamenta, samo bih ponovo otvorio raspravu o tom zakonu u parlamentu.'

Josipović kaže da nije urgentno da odmah dobije veće ovlasti, to može biti za ovog ili za sljedećeg mandata, a možda ih dobije i neki drugi predsjednik, 'time bi ustvari samo ovlasti predsjednika bile pozicionirane na efikasniji način'.

U izbornoj kampanji najvažnije mu se čini pozicioniranje stranaka prema gospodarstvu, i to ne u smislu jednog ili dva poteza, nego promišljanje dugoročnog strateškog razvoja države.

Iako nije želio komentirati tijek političke kampanje, Josipović je kazao kako ne smatra da su svi političari isti. Također je napomenuo da određena stranačka pripadnost nije mjerilo - tko je kakav političar. Građane je pozvao da izađu na izbore čak i ako su razočarani.

'Ja i premijerka radimo isti posao i nisu potrebni određeni samiti u razgovoru između dva brda. Postoje pitanja o kojima različito mislimo, ali takva je politika', kazao je Josipović. Na pitanje novinarke Stele Kolar o imenovanju diplomata kazao je kako očekuje da se u tom, kao i u svim drugim slučajevima - poštuje procedura.

Potvrdio je da je za optužnice iz Beograda doznao iz medija. 'Šteta je da ni ja ni premijerka za optužnice nismo znali onaj dan kad su stigle. To je vrhunsko pravno, ali i političko pitanje', kazao je. Komentirajući Vladin prijedlog Zakona o ništetnosti akata bivše SFRJ i JNA Josipović smatra da bi mogao nanijeti štetu odnosima u regiji. Potrebno je, smatra, stati na loptu i sačuvati dosadašnji mehanizam koji se pokazao uspješnim u slučajevima doktorice Vesne Bosanac i vukovarskog branitelja Tihomira Purde.