POLICIJA NEMA POJMA

Predsjednik ničije zemlje: Hrvatska mi ne može ništa!

17.04.2015 u 10:19

Bionic
Reading

Vit Jedlička, Čeh koji je osnovao nezavisnu državu Liberland, na ničijoj zemlji između Srbije i Hrvatske, za tportal je izjavio da se ne boji eventualne intervencije hrvatske policije protiv njega i njegovih suradnika

Jedlička je prije dva dana entuzijastično zabio zastavu u tlo na obali Dunava, desetak kilometara istočno od Belog Manastira, između Bačkog Monoštora i Zmajevca, i proglasio državu koja bi prema njegovoj libertarijanskoj utopijskoj zamisli trebala biti izgrađena po uzoru na Monako ili Hong Kong. Nakon proglašenja se privremeno vratio u Češku, ali kaže da će ubrzo opet natrag u Liberland sa suradnicima gdje planiraju početi graditi kuće.

Negdje gotovo istovremeno Dunavom je prvi put nakon 20 godina zaplovio ophodni brod Šokadija Hrvatske ratne mornarice pa smo pitali Jedličku boji li se djelovanja hrvatske obalne straže ili policije protiv njega i suradnika, strahuje li zbog svojih aktivnosti od mogućeg uhićenja ili neke kazne.

Predsjednik Jedlička mailom nam je odgovorio da bi Hrvatska vjerojatno izgubila na sudu jer bi djelovala izvan hrvatske jurisdikcije. Plus, zapitao je: 'Zašto bi nas uhitili uopće?' Možda je i u pravu. Na upit kako gledaju na proglašenje nezavisne države na dijelu zemlje koje hrvatska smatra svojom i za koje se spori sa Srbijom, iz PU Osječko-baranjskoj preusmjerili su nas na Ministarstvo vanjskih i europskih poslova očito smatrajući da ondje  zaista nemaju nikakvu jurisdikciju.

Iz MVEP-a su se povodom Liberlanda oglasili još prije dva dana na Facebooku napisavši da 'virtualne dosjetke, ma koliko one ponekad bile i zanimljive, ostaju to što jesu… virtualne dosjetke'. A za njih nemaju nikakav službeni komentar. Sudeći prema hrvatskim vlastima, Liberland ide dalje pa svim zainteresiranim koji žele postati državljani 'nove države' kažimo da za državljanstvo moraju ispuniti tri uvjeta - ne smiju biti nacisti, komunisti i imati kriminalnu prošlost.