Zvonimir Perušić

Predsjednik Hrvatskog demokratskog foruma otkrio što se krije iza Šešeljeva divljanja i zašto strahuje od 6. svibnja

19.04.2018 u 08:00

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog demokratskog foruma iz Subotice Zvonimir Perušić kaže kako su incidenti Vojislava Šešelja pokušaj da se iz fokusa izbaci činjenica da je osuđeni ratni zločinac

Zvonimir Perušić istaknuo je i kako Šešeljevi postupci mogu naštetiti 'malom čovjeku i običnim građanima', javlja beogradski B92. Perušić je za Betu ocijenio kako je Šešelj nakon pravomoćne presude u Haagu shvatio da će 'u povijest ući kao ratni zločinac, a ne kao junak, kako se nadao'.

>>> Ovdje pročitajte kako je Šešelj reagirao na pravomoćnu presudu Haaga

'Incidenti neće puno promijeniti jer je Šešeljev utjecaj oslabio, ali najveći problem je to što bi štetu mogli pretrpjeti mali, obični ljudi u malim sredinama, prije svega u Vojvodini te u srijemskim i podunavskim predjelima, gdje ne možete biti potpuno sigurni da netko iz tog razularenog čopora SRS-a neće uzeti stvari u svoje ruke i propustiti kroz šake nekog pripadnika manjina, u ovom slučaju iz hrvatske zajednice', upozorio je Perušić.

Prema njegovim riječima, međunacionalni incidenti 'hrane jedni druge', pa ne bi bilo iznenađujuće da se tako nešto može kasnije dogoditi i u srpskim selima u Hrvatskoj, jer su male sredine lišene javnosti i u njima je najteže obraniti se od ovakvih provokacija.

Predsjednik nevladine organizacije Hrvatski demokratski forum rekao je i da je sada najvažnije kako će reagirati državna tijela Srbije, odnosno hoće li oni uspjeti držati pod kontrolom situaciju s radikalima. Prema njegovu mišljenju, prvi veliki ispit za to bit će miting koji će Srpska radikalna stranka održati u Hrtkovcima 6. svibnja, na dan kada je na skupu te stranke 1992. godine Šešelj pozvao na progon Hrvata iz tog vojvođanskog mjesta i zbog čega je u Haagu osuđen na deset godina zatvora.

  • +8
Sva lica Vojislava Šešelja Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Dodao je kako je, osim reakcije države Srbije, bitno kako će reagirati predstavnici hrvatske zajednice u Srbiji.

'Mislim da bi bilo od koristi kada bismo od njih mogli čuti umirujuće i trijezne tonove, da ne nasjedaju na provokacije i da ne daju incidentima veću važnost nego što zaslužuju', ocijenio je Perušić.