SJEDNICA VIJEĆA SIGURNOSTI

Predsjednik Haškog suda: Zločine su počinili pojedinci, a ne zemlje i vlade

06.12.2017 u 16:48

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti UN-a počelo je sjednicu na kojoj je glavna tema rad Haškog suda. Na sjednici sudjeluje i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednik Haškog suda Carmel Agius prvi je iznio izvješće. Kazao je da je 1993. ustanovljeno tijelo koje je trebalo formirati Haški sud. 

'Ljudi koji su formirali sud bili su uvjereni kako je potrebno i nužno pružiti multilateralna rješenja i uz voljnost i odlučnost da se postigne to da se okonča sukob na području bivše Jugoslavije. Stoga je vijeće sigurnosti donijelo rezoluciju 827. Izazov je bio da se ustanovi snažan i inovativan odgovor na sukob. Mnogi bi se samnom složili kada kažem da je uspostavljanje Haškog suda bio jedan od najponosnijih trenutaka međunarodne zajednice', rekao je Agius. 

"Zločine su počinili pojedinci, ponavljam - pojedinci, a ne zemlje, narodi i vlade", istaknuo je čelnik Haškog suda.

  • +2
Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

'Nedostatak rata ne znači mir, posebice u BiH. Pozivam međunardonu zajednicu da osigura pripadnicima svih etničkih skupina da ne budu napušteni nakon zatvaranja Tribunala i da održe obećanja. Nastojanja da se kazne zločini nije samo na jednoj instituciji već na svima nama, Tribunal je bio prethodnik', rekao je predsjednik Haškog suda.