PORUKA IZ TIRANE

Predsjednik Europskog vijeća: Budućnost Tirane i Skoplja okrenuta prema EU

24.01.2020 u 23:24

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel poručio je u petak za boravka u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji da je budućnost te dvije zemlje okrenuta prema Europi, javljaju mediji

"Budućnost ovog područja, njegova sudbina okrenuta je Europi", istaknuo je Michel u Tirani nakon razgovora s premijerom Edijem Ramom, pozivajući na nastavak dijaloga..

Europska komisija treba idućih tjedana iznijeti svoj prijedlog reforme procesa proširenja koju traži francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je u listopadu 2019. s još nekim zemljama blokirao odluku o početku pregovora s Tiranom i Skopljem.

Charles Michel nakon Tirane posjetio je i Skoplje gdje je razgovarao s privremenim premijerom Oliverom Spasovskim koji vodi tehničku vladu do izbora 12. travnja.

Njegov prethodnik Zoran Zaev podnio je ostavku, nakon što nije uspio kapitalizirati svoj politički uspjeh, činjenicu da je postigao dogovor s Grčkom u vezi s imenom svoje zemlje.

Spasovski je izrazio nadu da će Sjeverna Makedonija datum za početak pregovora dobiti brzo nakon usvajanja nove metodologije proširenja.

Michel će 16. veljače organizirati sastanak sa svim čelnicima zapadnog Balkana, dan uoči donatorske konferencije za obnovu Albanije teško stradale u potresu krajem studenog.

Hrvatska, predsjedatelj Vijećem EU-a, 6. i 7. svibnja organizira u Zagrebu sastanak na vrhu EU-a i šest zapadnobalkanskih zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija).