izlazak na birališta

Predsjednički i parlamentarni izbori u Sjevernoj Makedoniji u travnju i svibnju

14.02.2024 u 21:01

Bionic
Reading

Sjeverna Makedonija je u srijedu raspisala predsjedničke i parlamentarne izbore te će se prvi krug izbora za šefa države održati 24. travnja, a drugi krug zajedno s parlamentarnim izborima 8. svibnja, prenose sjevernomakedonski mediji

''Danas sam, u skladu sa svojim ustavnim ovlastima i ustavom predviđenim rokovima potpisao odluke o raspisivanju izbora za predsjednika Republike Sjeverne Makedonije i za poslanike u Sobranju", rekao je predsjednik sjevernomakedonskog parlamenta Jovan Mitreski.

"Kao što je poznato, prvi krug sedmih predsjedničkih izbora u zemlji bit će održan 24. travnja 2024. dok će drugi krug biti istog dana kada i glasanje za jedanaeste parlamentarne izbore, odnosno 8. svibnja"', rekao je Mitreski.

U pripremi za održavanje parlamentarnih izbora u siječnju ove godine, 100 dana prije izbora, formirana je tehnička vlada čiji je predsjednik Talat Džaferi.

On je u srijedu upozorio da se ne isključuje mogućnost stranog utjecaja na predstojeće izbore, ali da je njegova zemlja spremna izboriti se s takvim izazovima.

"U svakom slučaju, to je procjena i države i međunarodnih partnera. Iskustveno, kroz izborne procese u drugim državama koji su se odvijali u prethodnom razdoblju, nije isključena mogućnost takvog utjecaja s obzirom da već ima indicija kroz lažne vesti, zloupotrebe medijskog prostora, da se ide u tom pravcu", rekao je Džaferi državnoj agenciji MIA.