SOKOL ZOVE ORLA

Predsjedničke kandidate špijunirali su bivši špijuni

18.03.2010 u 14:14

Bionic
Reading

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost izvijestio je danas kako je, temeljem sigurnosnog nadzora, utvrđeno da je tzv. obavještajno podzemlje u vrijeme predsjedničke kampanje radilo na kompromitiranju dijela predsjedničkih kandidata, te da je vjerojatno riječ o bivšim obavještajcima

Predsjednik Odbora Ranko Ostojić izjavio je kako je nadzorom utvrđeno da u pokušaju manipulacije i izradi kompromitirajućih materijala na štetu predsjedničkih kandidata Ive Josipovića, Andrije Hebranga, Dragana Primorca i Nadana Vidoševića nije bilo nezakonitog rada pripadnika obavještajnog sustava.

Sarnavka i Gazivoda van zakona

Ostojić je izvijestio i da je Odbor kao neprimjereno inezakonito istupanje u javnosti ocijenio navode članice Vijeća zacivilni nadzor obavještajnih službi Sanje Sarnavke te bivšeg člana Tina Gazivodeda Vijeće godinu dana nije dobilo odgovor na zahtjev da se objavisažetak godišnjeg izvješća o radu te da se time marginalizira radVijeća.
Ističe da je Odbor nakon dvije godine traženja konačnodobio cjelovito i točno izvješće od Vijeća te se nada da će ono uskorobiti i predstavljeno u Saboru. 'Oni koji prate zakonitost rada trebaju i postupati po zakonu', poručio je Ostojić.

Upravo suprotno, istaknuo je, obavještajna je zajednica reagirala zakonito i pravovremeno te je još 30. studenoga prošle godine izvijestila državni vrh o kompromitirajućim podacima o spomenutim kandidatima i najavila mu poduzimanje mjera.

Iako oni koji su izradili kompromitirajući materijal još nisu pronađeni, Ostojić kaže kako postoje sumnje da je riječ o osobama koje su nekada radile u sigurnosno-obavještajnom sustavu, a koje su, kaže, viđene i u izbornim stožerima nekih kandidata.

Naglasio je da Državno odvjetništvo i sigurnosne službe i dalje tragaju za tim osobama, a na novinarski upit jesu li sporni materijali, za koje je utvrđeno da su "izrađeni uglavnom od javnih i otvorenih podataka o pojedinim kandidatima", istiniti, odgovorio je da Odbor nije ulazio u takve ocjene.

Upitan kakav je zaključak Odbora o tome je li Josipović, koji je pobijedio na izborima i postao predsjednik države, u vrijeme kampanje imao pravo od sigurnosnog sustava zatražiti zaštitu od obavještajnog podzemlja, odgovorio je da svi sudionici izbornog procesa koji osjete takvu vrst ugroze imaju pravo tražiti zaštitu.

Na pitanje je li Odbor raspravljao o Josipovićevom upozorenju da u javnost cure podaci o njegovu i osiguranju premijerke Jadranke Kosor, Ostojić je rekao da se Odbor time nije bavio. No, napomenuo je da je zadaća MUP-ova Odjela za unutarnju kontrolu da provjeri da li netko iz policije u javnost plasira takve tajne podatke.

Članovi Odbora i dalje se razilaze u stavu je li ravnatelj Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija (OTC) Dinko Majić imao pravo sudovima uputiti naputak kako će postupati s informacijama o prepaid korisnicima. SDP-ovci su stava da OTC nema nadležnost upućivati sudove na koji će se način držati važećih propisa vezanih uz evidenciju prepaid korisnika te da je riječ o nedopustivom miješanju u sudsku vlast, dok je HDZ-ova većina mišljenja kako je OTC samo radio svoj posao.

Jednoglasno su, ipak, zaključili da će od nadležnih tijela zatražiti što hitniju izmjenu Uredbe o obvezama iz područja nacionalne sigurnosti vezano uz sektor telekomunikacija.

Odbor se obvezao i da će u suradnji s drugim tijelima iz područja nacionalne sigurnosti pristupiti postupku izmjena Zakona o sigurnosnom sustavu, u nakani da se položaj OTC-a jasnije uredi zakonom, a ne podzakonskim aktima.