PROFESOR KURELIĆ OBJASNIO

Predsjednici će priznati četiri ispita, mora položiti njih šest

01.12.2015 u 11:22

Bionic
Reading

Što upisani doktorat predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović znači za njezinu dužnost i koliko će je opteretiti u funkciji koju obnaša govorio je za N1 televiziju voditelj doktorskog studija pri Fakultetu političkih znanosti, profesor Zoran Kurelić

Na pitanje da savjetujte one koji su zainteresirani za doktorat, koliko će im vremena trebati za učenje i može li se uopće pohađati doktorski studij uz odgovornu dužnost poput predsjedničke, Kurelić je za N1 rekao

'Ovisno studira li u punom vremenu ili part time, odnosno tri ili pet do sedam godina. Ja kao voditelj doktorskog studija mogu se samo pouzdati na razboritost osobe koja je upisala, predsjednica je očito procijenila da će moći naći dovoljno vremena', rekao je Kurelić.

Obzirom da Grabar Kitarović ima znanstveni magisterij na FPZG-u na doktorskom studiju će joj biti priznat određen broj ECTS bodova, što znaći da da neće morati polagati neke ispita.

'Različiti kandidati imaju različitu količinu sadržaja koju moraju položiti. Naravno da oni s magisterijom imaju najmanje. Njoj će se od deset predmeta koji postoje odmah oduzeti četiri. To nije neko zastrašujuće opterećenje', pojasnio je Kurelić.

Na pitanje da komentira pismo Gvozdena Flege koji se u prilično sarkastičnom tonu osvrnuo na odluku predsjednice, Kurelić je odbio izravan komentar.

'Zamislite da je FPZG rekao da ne želi upisati kandidatkinju koja zadovoljava sve uvjete i koja je treća na listi zato što je predsjednica. Ne postoji niti jedan zakon ili pravilnik koji bi mogao zabraniti predsjednici upis. Da smo joj zabranili to bi bilo puno dramatičnije', zaključio je Kurelić.

Podsjećamo, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primljena je na poslijediplomski studij Politologija na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Grabar-Kitarović zauzela je treće mjesto na rang listi za upis s 22,47 bodova. Ispred nje se nalaze Pero Mrnarević i Nikola Buković koji su osvojili 23,20, odnosno 22,59 bodova. Predsjednica je upisala smjer Međunarodni odnosi gdje je bila prva na listi.