JANDROKOVIĆ PIŠE MESIĆU

'Predsjedniče, branio sam Domovinski rat!'

05.10.2009 u 17:03

Bionic
Reading

Ministar Gordan Jandroković u pismu predsjedniku Stipi Mesiću tvrdi da je diplomatskom notom branio Domovinski rat i interese hrvatskog državljanina u inozemstvu. Odgovor je to na pismo u kojemu je Mesić izrazio zgražanje zbog slanja diplomatske note Švicarskoj jer je zabranila ulazak Marku Perkoviću Thompsonu

Pismo ministra Gordana Jandorkovića predsjedniku Stipi Mesiću dobili smo danas u poslijepodnevnim satima i objavljujemo ga u cjelosti.

'Veleposlanstvo Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj obratilo se notom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija s molbom za uručenje Odluke švicarskoga nadležnog tijela hrvatskom državljaninu Marku Perkoviću. Priložena Odluka dostavljena je kao preslika, bez prijevoda na hrvatski jezik, odnosno suprotno međunarodnoj Konvenciji o dostavi u inozemstvo sudskih i izvansudskih dokumenata u građanskim ili trgovačkim stvarima.

S obzirom na način uručivanja ali i sadržaj obrazloženja Odluke, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija bilo je dužno reagirati. Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija nije prosvjedovalo, niti branilo političke stavove i svjetonazor hrvatskoga državljanina Marka Perkovića, već je reagiralo na Odluku i obrazloženje o trogodišnjoj zabrani ulaska u Švicarsku Konfederaciju, a time i zemlje Schengenskoga režima.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija nije se očitovalo niti na zabranu održavanja koncerta već je ukazalo na neosnovanost dijelova navoda u navedenoj Odluci ('…konkretno ugroza terorizma, nasilnog ekstremizma, zabranjenih obavještajnih službi, organiziranog kriminala te radnje i težnje koje ozbiljno ugrožavaju sadašnje odnose Švicarske Konfederacije s drugim državama ili koji su usmjereni na nasilnu izmjenu državnoga poretka'), a za koje radnje Marko Perković nikada nije bio kazneno gonjen ni osuđivan u Republici Hrvatskoj, ni u bilo kojoj drugoj zemlji.

Posebno neprihvatljivo bilo je obrazloženje švicarskih nadležnih tijela kako je hrvatski državljanin Marko Perković postao poznat 'za vrijeme i poslije građanskoga rata'. Neodgovaranje na takvu interpretaciju Domovinskog rata značilo bi, u konačnici, da se Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija slaže s takvim stavom.

Poštovani gospodine Predsjedniče,
završno želim istaknuti da je svrha odgovora Veleposlanstvu Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj bilo štićenje prava i interesa hrvatskog državljanina u inozemstvu, sukladno hrvatskim propisima i međunarodnim konvencijama, a ne obrana političkih stavova i svjetonazora koji se pripisuju Marku Perkoviću, a od kojih bi se i sam trebao jasno ograditi.' - zaključio je ministar Jandroković u pismu predsjedniku Mesiću.