NOVA MODA

Predsjednica uvela inovaciju pri dodjeli činova, no nisu svi oduševljeni

29.05.2018 u 21:43

Bionic
Reading

Na svečanoj akademiji prigodom 27. obljetnice ustroja i Dana Oružanih snaga RH dvojica generala su promaknuta u više činove koje su im na epolete tom prigodom, u pomalo neobičnoj ceremoniji, zajedno s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, vrhovnom zapovjednicom Oružanih snaga, postavljale supruge

Odgovor na pitanje zašto supruge stavljaju činove novoimenovanim generalima na epolete potražili smo u Uredu predsjednice, odakle su nam kazali da je to običaj koji je uvela upravo predsjednica prošle godine u Vukovaru, kao simboličnu gestu odavanja poštovanja ljudima koji postaju generali.

'Prije je to bio samo list papira, a kako generala nema mnogo, odlučilo se da bi ovo mogla biti lijepa i simbolična gesta da čin postavljaju s jedne strane vrhovna zapovjednica, a s druge životna suputnica', poručili su nam iz Ureda predsjednice.

Što misli o ovom običaju, pitali smo i poznatu aktivisticu za prava žena Sanju Sarnavku, a ona je rekla da je to vjerojatno poštovanje zato što trpe suprugovu karijeru.

>>> Predsjednica promaknula dva generala, a za poseban doprinos RH odlikovala Antu Rosu

'Čudno mi je to. Čudno mi je i ne znam zašto supruge imaju dijeliti činove. Je li to neko priznanje ženama? Bolje bi bilo da je neku ženu promovirala u generalicu', kazala je Sarnavka, dodavši da bi nam bilo puno bolje kada bi se naša predsjednica bavila žrtvama nasilja onoliko koliko se bavi vojskom, kojom je opčinjena.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dodjeljuje činove uz pomoć supruga unaprijeđenih vojnika Izvor: Društvene mreže / Autor: HRT

Aktivistica nije baš uvjerena da bi suprug isto to radio da žena prima generalski čin. A možemo postaviti pitanje i tko bi okitio samce ili pripadnike LGBT zajednice?

No Sarnavka smatra da se tu ne radi ni o čemu posebno skandaloznom. Također je pohvalila sve na akademiji, od ministra Damira Krstičevića pa nadalje, što su govorili o vojnikinjama i vojnicima.

'Naučili su govoriti i u ženskom rodu i računa se i na žene vojnike. Pohvaljujem!', završila je Sarnavka.

  • +32
Svečana akademija u povodu Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL