službeni posjet

Predsjednica u Estoniji: Estonski projekti brendiranja poslužili za razvoj identiteta i brenda Hrvatske

18.06.2019 u 12:30

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović stigla je u Estoniju. Službeni posjet započela je sa svojom estonskom kolegicom Kersti Kaljulaid

Službeni posjet Estoniji predsjednica Kolinda Grabar Kitarović započela je ceremonijom svečanog dočeka u Uredu predsjednice Republike Estonije Kersti Kaljulaid, tête-à-tête susretom dviju Predsjednica te bilateralnim sastankom službenih izaslanstava Republike Hrvatske i Republike Estonije, priopćeno je iz Ureda predsjednice RH.

Na zajedničkom obraćanju medijima sugovornice su potvrdile bliske i prijateljske odnose Hrvatske i Estonije, a predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je nadu za uspostavom još tješnje suradnje po pitanju osnaživanja žena, posebice otkako je u ožujku ove godine preuzela predsjedavanje Vijećem žena svjetskih vođa.

Razgovaralo se i o Inicijativi triju mora, koja otvara konkretne mogućnosti za suradnju u onim gospodarskim granama koje su od strateškog interesa za obje zemlje - od energetske sigurnosti i razvoja infrastrukture do daljnjeg jačanja digitalnog tržišta. Predsjednica Republike je izrazila zadovoljstvo što će se 5. sastanak Inicijative triju mora održati upravo u Estoniji, čime će se nastaviti razmjenjivati mišljenja, povezivati poduzeća i ljude s konkretnim projektima i inicijativama te otvarati mogućnosti za poslovna povezivanja dviju zemalja.

Predsjednica u Estoniji Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured Predsjednice RH

Predsjednica je ujedno naglasila kako Hrvatska i Estonija dijele mnoge sličnosti koje mogu biti dobra osnova za zajedničke pothvate, kao što su veličina tržišta i gospodarski kapacitet. Istaknula je kako su estonski projekti brendiranja poslužili pri izradi hrvatskih smjernica za razvoj identiteta i brenda Hrvatske te prenijela interes Hrvatske za sva estonska iskustva koja će poslužiti u daljnjem procesu brendiranja Hrvatske.

Nakon susreta s predsjednicom Republike Estonije Kersti Kaljulaid, predsjednica Grabar-Kitarović susrest će se s predsjednikom Vlade Republike Estonije Jürijem Ratasom i predsjednikom Parlamenta Republike Estonije Hennom Põlluaasom te položiti vijenac kod Spomenika žrtvama Estonskog rata za neovisnost.