EUROPSKA UNIJA

Najviša inflacija od 3,2 posto u Estoniji, Mađarskoj i Rumunjskoj

18.12.2018 u 09:16

Bionic
Reading

Godišnja inflacija u Europskoj uniji i eurozoni usporila je rast u studenom, a slabiji rast cijena zabilježen je i u Hrvatskoj, pokazuje najnovije izvješće europskog statističkog ureda

Na razini Europske unije godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila je u studenome 2 posto, podaci su Eurostata.

U eurozoni je godišnja stopa inflacije u studenom iznosila 1,9 posto, čime je Eurostat snizio prvu procjenu njezine vrijednosti za 0,1 postotni bod.

To znači da su i u EU i u eurozoni potrošačke cijene u prošlom mjesecu rasle sporije nego u listopadu, kada su na oba područja uvećane 2,2 posto.

Najveći udio u stopi inflacije u eurozoni imale su cijene energenata, od 0,88 postotnih bodova. Slijede cijene usluga, s udjelom od 0,57 postotnih bodova, te cijene hrane, alkohola i duhana, od 0,38 postotnih bodova. Najmanji su udio u inflaciji imale cijene industrijskih, od 0,11 postotnih bodova.

Među zemljama EU-a, najniže godišnje stope inflacije u studenom prema Eurostatovim podacima bilježile su Danska, od 0,7 posto, Irska, od 0,8 posto te Portugal, od 0,9 posto.

Najviša inflacija je pak u prošlom mjesecu zabilježena u Estoniji, Mađarskoj i Rumunjskoj, po 3,2 posto.

U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije mjerena HICP-om u studenom iznosila 1,3 posto. Usporila je tako s listopadskih 1,7 posto.

U usporedbi s listopadom, nižu godišnju stopu inflacije bilježilo je u studenom 25 zemalja članica. U Danskoj ostala je nepromijenjena a u Portugalu je blago porasla.