u službenom posjetu hrvatskoj

Predsjednica s Katainenom o Katainena o strukturnim reformama, 'Junckerovu planu' i europskoj obrambenoj politici

13.04.2018 u 17:36

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je u petak potpredsjednika Europske komisije (EK) za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrkija Katainena s kojim je razgovarala o strukturnim reformama, 'Junckerovu planu' i europskoj obrambenoj politici, priopćeno je iz njezina ureda

Katainen, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj i predsjednica Grabar-Kitarović suglasili su se da je ovo povoljno gospodarsko razdoblje idealno za provedbu strukturnih reformi, a ulaganje u kvalitetni obrazovni sustav dugoročno je ulaganje.

Potpredsjednik EK spomenuo je projekte poticanja ulaganja Europske komisije i u tome istaknuo Plan ulaganja za Europu.

Poznat kao 'Junckerov plan', taj plan kroz financiranje Europske investicijske banke (EIB) promiče ulaganja privatnog sektora kroz Europski fond za strateška ulaganja, a u svrhu stvaranja veće društvene i ekonomske vrijednosti.

I Republika Hrvatska ima korist od navedenog financiranja, istaknuo je Katainen, prema priopćenju.

Gospodarski rast i konkurentnost Europske unije glavni su prioriteti u ostvarivanju kojih su nužni solidarnost i kohezija, suglasili su se sugovornici.

  • +4
Sva lica Jean-Claude Junckera Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Grabar-Kitarović i Katainen razgovarali su i o prioritetima i izazovima europske obrambene politike, navodi se u priopćenju.

Potpredsjednik EK istaknuo je temu obrambene suradnje država članica Europske unije te suradnju s NATO savezom.

Naglasak je stavljen na Europski obrambeni fond kao financijski mehanizam iz kojeg će države članice realizirati navedene istraživačke i razvojne projekte. Taj fond trebao bi biti zanimljiv i Hrvatskoj.

Grabar-Kitarović je upoznala potpredsjednika EK-a s Inicijativom triju mora i dosadašnjim susretima na vrhu te Inicijative. Izrazila je nadu da će na predstojećem summitu Inicijative, koji će biti održan u Bukureštu, sudjelovati i jako izaslanstvo Europske komisije.