UGLEDNI GOST

Predsjednica princu Charlesu servirala brancina

14.03.2016 u 18:21

  • +22

Dolazak princa od Walesa i vojvotkinje od Cornwalla u Zračnu luku Zagreb

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Bionic
Reading

Posjet princa Charlesa, princa od Walesa, svakako je jedan od najznačajnijih posjeta visokih stranih dužnosnika koje je Hrvatska imala čast ugostiti u posljednje vrijeme. Odmah po slijetanju na Pleso princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla produžili su na Pantovčak gdje im je priređen svečani doček uz taktove pjesme 'Mi smo garda Hrvatska'. Nakon pregleda počasne postrojbe princ ih je otpozdravio na hrvatskom s 'Pozdrav, vojnici'. Nakon toga je uslijedio kratak kurtoazni razgovor s predsjednicom

Nakon Pantovčaka princ i vojvotkinja uputili su se na Markov trg gdje su ih pred Banskim dvorima dočekali predsjednik Vlade Tihomir Orešković sa suprugom Sanjom Orešković. Neiskusni hrvatski premijer Orešković dočekao je princa Charlesa bogatiji za diplomatsko iskustvo susreta s moćnom njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i europski summit na kojem se odlučivalo o budućnosti Velike Britanije u Europskoj uniji. Iako je za susret s princom Charlesom morao savladati pravila najstarijeg protokola na svijetu, njegovo političko neiskustvo nije se vidjelo.

Zanimljivo, Orešković je kao dvojni hrvatsko-kanadski državljanin također podanik britanske krune. Nakon rukovanja i kratkog razgovora na svečanom ulazu u Banske dvore, uslijedilo je upisivanje u zlatnu knjigu u Plavom salonu, kratak razgovor te je potom Marijan Braun iz Hrvatskog restauratorskog zavoda upoznao goste s procesom obnove zgrade Banskih dvora nakon raketiranja 1991. Sve skupa od dolaska do odlaska trajalo je manje od pola sata.

Osiguranje nije bilo na najvišoj razini kao što je to slučaj kao kad je dolazio američki potpredsjednik Joe Biden, ali je bilo engleski decentno i pedantno. Nije bilo potpune blokade središta grada već tek prioritetni prolaz, tako da se nisu stvarale veće gužve.

Do Banskih dvora prijestolonasljednik Charles i njegova druga supruga Camilla popeli su se Uspinjačom te postom pješke. Putem se princ pozdravljao s okupljenim građanima, a neki su pokušali s njim snimiti i sebić, što je glatko odbio. Gospođa Diana Škrgulja mu je udijelila tulipan jer njena mala Lara sliči na Charlesovu unuku Charlottu.

Princ se pokazao prilično neposredan i navikao na kontakt s pučanstvom dok su malobrojni građani koji su se zatekli na Gornjem gradu pozitivno komentirali dolazak kraljevskog para da su simpatičniji nego na televiziji, a ispred Banskih dvora našao se i Dejan Hajduković, predsjednik Društva prijatelja Ujedinjenog Kraljevstva koji je odjeven u tradicionalni škotski kilt na gajdama odsvirao 'Amazing grace'. Skupina japanskih turista također je bila oduševljena kada je shvatila da su Charles i Camilla na nekoliko metara od njihovih fotoaparata.

Nakon Banskih dvora uputili su se u Hrvatsko narodno kazalište gdje su prisustvovali školskoj priredbi u povodu obilježavanja 400. godišnjice Shakespeareove smrti i njegova doprinosa svjetskoj drami. Uvažene goste izveli su i na balkon HNK-a odakle su kratko vrijeme uživali u pogledu te je Camilla i mahnula okupljenima pred kazalištem.

Inače prijestolonasljednik ne vodi politiku pa su razgovori uglavnom usmjereni prema aktivnostima kojima se bave, humanitarnom radu, kulturi, zdravoj hrani. Ipak, sam posjet predstavnika britanske kraljevske obitelji dokaz je razvijenih i dobrih odnosa. Tijekom mandata Zorana Milanovića hrvatska politika u znatnijoj se mjeri oslanjala na London pa će prijestolonasljednika Ujedinjenog Kraljevstva zasigurno zanimati na večeri koju predsjednica Kolinda Grabar Kitarović priprema navečer na Pantovčaku u njihovu čast, kako ona vidi buduću suradnju s njegovom zemljom kroz prizmu jačanja odnosa s Njemačkom i snažnije vezivanje uz zemlje uspravnice.

Na večeru se odazvalo 66 predstavnika šire društvene zajednice uključujući politiku, religiju, poslovni svijet, umjetnost i znanost. Iako su pozvani, drugim obavezama ispričali su se potpredsjednik Vlade Božo Petrov i bivši premijer Zoran Milanović.

Tema je večere hrvatski tanjur. Za predjelo će se servirati losos, potom ide rižoto sa šparogama i istarskim tartufom, brancin u dalmatinskom maslinovu ulju i krema od ličkih krumpira i špinat te miješana proljetna salata. Za desert su maline na rižinom čipsu uz vina iločkih podruma. U utorak kraljevski par nastavlja posjet Hrvatskoj u Osijeku.