Pleter, trolist...

Tuđman je počastio brončane iz Francuske: Pitali smo Pantovčak hoće li odlikovati Modrića i ekipu

13.07.2018 u 12:44

Bionic
Reading

Hrvatska živi svoj nogometni san, ali nije joj to prvi put. Slična je groznica zemlju tresla tijekom Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. No 'ruska' generacija hrvatskih nogometaša predvođena Lukom Modrićem već je nadmašila uspjeh legendarne brončane generacije sa Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine, čiji smo uspjeh rangirali kao mitsko dostignuće, pa će i državna priznanja biti u tom rangu. Predsjednik Franjo Tuđman zbog ostvarenog je uspjeha nogometašima i stručnom stožeru dodijelio državna odlikovanja, a predsjednica Kolinda Grabar Kitarović također će odlikovati heroje iz Rusije, doznali smo u Uredu predsjednice

Neki, poput Davora Šukera, koji je sada predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, ili Dražena Ladića, koji je pomoćnik izborniku Zlatku Daliću, sudjelovali su u oba senzacionalna uspjeha hrvatskog nogometa pa će podebljati svoju kvotu odličja.

Sportaši su od proglašenja nezavisnosti najbolji ambasadori i promotori ugleda i imena naše zemlje, a prije 20 godina nogometna euforija bila je pravi lijek za napaćenu zemlju tek izišlu iz rata. Za Hrvatsku, koja je dotad bila poznata uglavnom po krvavom ratu u kojem je stekla nezavisnost, čulo se i u zadnjem zakutku svijeta.

Pri povratku u zemlju priređen im je veličanstven doček, pa je bilo očekivano da ih odlikuje predsjednik Franjo Tuđman.

  • +5
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na utakmici Hrvatska - Danska Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev/ CROPIX

U obrazloženju odluke prvog hrvatskog predsjednika stajalo je da se odlikovanja dodjeljuju nogometašima i članovima stožera za izniman uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije, za osvjedočenu srčanost, požrtvovnost i viteštvo u sportskom nadmetanju pri osvajanju trećeg mjesta na 16. Svjetskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine.

Odlikovanja su podijeljena u tri različite skupine.

Redom kneza Branimira s ogrlicom su odlikovani Branko Mikša, tadašnji predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, i Miroslav Ćiro Blažević, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije.

  • +20
Svi dosadašnji izbornici hrvatske nogometne reprezentacije (1990.-2017.) Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Red kneza Branimira dodjeljuje se dužnosnicima i djelatnicima u tijelima državne vlasti, čelnicima diplomatsko-konzularnih predstavništava i predstavništava međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj za osobite zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske i njezina odnosa s drugim državama.

Redom hrvatskog trolista odlikovani su igrači Zvonimir Boban, Davor Šuker, Dražen Ladić, Aljoša Asanović, Robert Prosinečki, Slaven Bilić, Igor Štimac, Robert Jarni, Dario Šimić, Mario Stanić, Zvonimir Soldo, Goran Vlaović, Krunoslav Jurčić i Alen Bokšić, koji nije bio dio reprezentacije u Francuskoj jer se prethodno ozlijedio, te dužnosnici Hrvatskog nogometnog saveza Duško Grabovac i Zorislav Srebrić, koji je i danas uz reprezentaciju.

Red hrvatskog trolista dodjeljuje se hrvatskim i stranim državljanima za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti ili u iznimnim okolnostima u miru.

Pretpostavljamo da se ovo odnosilo na osobite okolnosti u miru.

Franjo Tuđman s lentom Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ...

Redom hrvatskog pletera odlikovani su igrači čiji je obol uspjehu bio nešto manji: Silvio Marić, Igor Tudor, Goran Jurić, Petar Krpan, Ardian Kozniku, Marjan Mrmić, Vladimir Vasilj, Anthony Šerić i Stjepan Tomas, koji nije bio u kadru na prvenstvu, ali ga se smatralo dijelom reprezentacije zbog doprinosa kroz kvalifikacije.

Redom hrvatskog pletera odlikovani su i pomoćni treneri Branko Ivanović, Ivan Katalinić, Ivan Šušak te ostali dužnosnici i djelatnici Hrvatskog nogometnog saveza: Luka Radman, Josip Čop, Antun Novalić, Anđelko Herjavec, Darko Tironi, dr. Boris Nemec, dr. Mladen Čepulić, Alen Balen, Zoran Cvrk, Krunoslav Gorički, Christina Matošin, Željko Mesić, Ferdinand Odak, Mladen Pilčić, Bojan Radovanović, Juan Muros, Ivančica Sudac-Junaci, Ivan Čuljak i Tomislav Vrbnjak.

Red hrvatskog pletera dodjeljuje se hrvatskim i stranim državljanima za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana.