POKLANJANJE ŽRTVAMA

Predsjednica na obljetnici stradanja u Škabrnji

17.11.2015 u 15:36

Bionic
Reading

Počelo je obilježavanje 24. obljetnice stradanja u Škabrnji gdje se žrtvama velikosrpskog maskara 1991. došla pokloniti predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

Predsjednica se susrela s obiteljima poginulih branitelja u Domovinskom ratu, posjetila je Osnovnu školu Vladimir Nazor te položila vijenac kod Spomen obilježja masovne grobnice i kod središnjeg križa na groblju sv. Luke. U školi ju je dočekala dobrodošlica najmlađih.

'Danas smo u Škabrnji na obljetnicu strašnog zločina koji se ovdje dogodio ‘91. kako bismo odali pijetet svim žrtvama, ali isto tako i jednako bitno kako bismo ukazali na nasljeđe, na sve ono dobro što su za sobom ostavili i oni koji su tu nedužno stradali i svi koji su se borili za Škabrnju i svi koji danas dišu i žive Škabrnju.

To ste vi, draga djeco, naši mladi. Mi u našoj domovini moramo poštivati našu prošlost, ali prije svega moramo raditi za budućnost. Moramo raditi za to da život bude bolji i obiteljima stradalih i udovicama Domovinskog rata, ali i svakome djetetu, osobi ovdje u Škabrnji da vam omogućimo da ostanete ovdje, da zasnujete obitelji, da pridonosite životu svoga kraja.

Vi ste ti koji će osigurati: Nikad više Škabrnjo, ali vi ste ti koji će Hrvatsku voditi u bolju budućnost o kojoj svi sanjamo i koja je doista ostvariva ukoliko budemo radili i trudili se u zajedništvu', poručila je Grabar Kitarović.

Predsjednica je ovom prigodom mlade Škabrnjane pozvala k sebi u uzvratni posjet na Pantovčak.

'Na nama ovdje odraslima je da osiguramo sve što je u našoj moći kako bismo vam osigurali takve uvjete da vi možete razviti sve svoje potencijale jer vi ste naša budućnost. Veselim se i vašem dolasku kod mene u Ured predsjednice u Zagrebu, nadam se da ćete me posjetiti', rekla je Grabar-Kitarović.

U župnoj crkvi Uznesenja BDM u 16 sati započinje molitva krunice, a nakon toga palit će se lampioni na predjelu Ambar.

Na toj je lokaciji na ulazu u Škabrnju agresor 18. Studenog 1991. godine masakrirao 44 civila, uglavnom starije životne dobi. U Škabrnji je u Domovinskom ratu poginulo 86 osoba, a nakon rata ih je još 6 stradalo od mina. I u Benkovcu će se večeras paliti svijeće povodom 24. Obljetnice stradanja Vukovara i Škabrnje. Benkovački ogranak Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata pozvao je građane da im se pridruže u 18 sati u Vukovarskoj ulici.