Dr. Renata Čulinović-čaić

Predsjednica liječničkog sindikata: Odrađujemo tri milijuna prekovremenih sati, zabrinuta sam tko će nas liječiti za 15 godina

03.08.2022 u 09:44

Bionic
Reading

Dr. Renata Čulinović-Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), u Novom danu govorila je o sastanku sindikata s ministrom zdravstva Vilijem Berošem i statusu liječnika

Sindikati traže da se hitno riješi pitanje reprezentativnosti liječničkog sindikata. 'Problem je dugogodišnji, sad je stvarno došlo vrijeme da se stane na kraj tome. Mi tražimo i očekujemo biti punopravni pregovarači na pregovorima za kolektivni ugovor koji trebaju početi 31. 10.', kazala je Čulinović-Čaić, piše N1.

'Moram pohvaliti napore ministarstva zdravstva jer su svjesni toga da ovo nije u redu da liječnici ne pregovaraju za svoja prava i stavili su jednu odredbu u nacrt prijedloga novog zakona o zdravstvenoj zaštiti prema kojom bi se liječnicima priznalo to pravo, ali taj zakon bi trebao stupiti na snagu 1. 1 .2023., a to je za pregovore kasno jer oni moraju početi najkasnije 31. 10. ove godine', dodala je.

Istaknula je da sustav počiva na prekovremenom radu zdravstvenih liječnika. “Kad bi mi počeli raditi po normativima i kako to propisuje EU, nastao bi totalni kaos u zdravstvu”, rekla je Čulinović-Čaić. 'Mi odrađujemo tri milijuna prekovremenih sati', dodala je.

Iz ministarstva je stiglo priopćenje da je plaća liječnika specijalista s dodacima 22.000 kuna neto što je gotovo jednako ministarskoj plaći.

'Mi smo se jako razljutili na to priopćenje jer to nije plaća liječnika za 40 radnih sati tjedno u prijepodnevnoj smjeni nego ukupno prosječno primanje liječnika koji je imao barem 40 ili 50 prekovremenih u tom mjesecu zajedno sa svim dodacima. To je zločesto, takvu plaću uspoređivati s nekim tko radi svaki dan osam sati od ponedjeljka do petka', istaknula je liječnica. 'Stvarne plaće liječnika za 40-satni radni tjedan su javno prezentirane i u lipu izračunate i to je javno dostupno', dodala je.

Zbog svih problema u zdravstvenom sustavu mladi liječnici su najavili odlazak iz Hrvatske. 'Ja sam prva zabrinuta tko će mene liječiti za 10-15 godina. Mladi liječnici su jako nezadovoljni neredom u sustavu', navela je Čulinović-Čaić.

Naglašava da su liječnici jedino obvezni raditi po normativima koje je propisalo samo ministarstvo. 'O potezima ministra zdravstva i vlade ovisi hoćemo li mi pozvati sve liječnike da rade po normativima. To znači da će se liste čekanja sigurno povećati, a onda će to pacijentima trebati objašnjavati ministar i vlada.'