'ULAGATI I ŠKOLOVATI'

Predsjednica čestitala Dan HRZ-a i PZO-a

11.12.2015 u 14:32

Bionic
Reading

'Poštovane pripadnice i pripadnici Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, vojnici, dočasnici i časnici, državni službenici i namještenici te svi umirovljeni pripadnici, povodom obilježavanja 24. obljetnice Dana Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane upućujem vam iskrene čestitke'

U ovoj prigodi, prisjećamo se s poštovanjem svih pripadnika Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane koji su nesebično žrtvovali svoje živote za slobodu naše domovine.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana nastali su i razvijali se u iznimno teškim okolnostima tijekom Domovinskog rata, ali to vas nije spriječilo da izvršite sve postavljene zadaće te date izniman doprinos našoj pobjedi', istaknula je hrvatska predsjednica u čestitki.
Ocijenila je da su današnji izazovi drugačiji, ali nimalo lakši i jednostavniji.

'Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana obavljanjem zadaća nadzora i zaštite suvereniteta Republike Hrvatske u zračnom prostoru ujedno obavljaju i zaštitu zračnog prostora naših saveznika i partnera. Traganje i spašavanje na kopnu i na moru, hitni medicinski prijevoz oboljelih i unesrećenih, protupožarna zaštita i gašenje požara su zadaće koje obavljate u potpori civilnog društva. U izvršavanju svih zadaća pokazujete visoku razinu predanosti i zavidnu profesionalnost, što je dodatno potvrđeno sudjelovanjem u međunarodnim humanitarnim misijama potpore stanovništvu, te međunarodnim misijama i operacijama potpore miru.'

Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je da su znanje i iskustvo koje prenose pripadnicima zrakoplovnih snaga partnerskih država, putem savjetovanja u misijama potpore miru ili školovanja i obuke u Hrvatskoj, prepoznala i mjerodavna tijela NATO-saveza i Europske unije.

'Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana kao neizostavni dio Oružanih snaga i cjelovitog sustava nacionalne sigurnosti i obrane iziskuje daljnje sustavno ulaganje, ali i održavanje i nadogradnju postojećih materijalnih i ljudskih resursa. Suvremeni sigurnosni izazovi potvrđuju da su stjecanje novih znanja i sposobnosti, školovanje i sustavna obuka ključni u suzbijanju svih oblika prijetnji i pokušaja ugrožavanja temeljnih vrijednosti demokratskih društava.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračne snage prepoznali su važnost stjecanja novih znanja i sposobnosti, i to svakim danom iznova dokazuju obnašanjem zahtjevnih zadaća u zemlji i inozemstvu jer se od jamaca sigurnosti hrvatskog neba manje ne može ni očekivati', istaknula je u čestitki u povodu 24. obljetnice Dana HRZ-a i PZO-a predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Čestitala je svim promaknutim i pohvaljenim pripadnicima HRZ-a i PZO-a te je pozdravila sve pripadnike Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane koji su u međunarodnim misijama i operacijama potpore miru pod vodstvom UN-a, NATO-saveza i EU-a.