LOKALNI IZBORI

Predizborna igra mačke i miša u Jaski

18.02.2013 u 14:00

Bionic
Reading

Potaknuti novinarskim 'čačkanjima', gradske su vlasti Jastrebarskog javno objavile stadije investicija i infrastrukturnih zahvata koji se posljednjih, nešto više od pola godine, tamo odvijaju. Nakon časti koju su pokupili objavom u top-listi The Financial Timesa kao jednog od 10 najpoželjnijih odredišta za poslovne investicije, HDZ-ovska oporba se svom silom trudi pronaći nešto, bilo što, ne bi li prije izbora zauzeli što bolju poziciju u utrci za fotelje u gradskoj skupštini. No, njihovi protivnici iz SDP-a, koji kao jedna te ista 'ekipa' na čelu grada sjede već 12 godina očito rade nešto dobro kada su ih građani Jaske triput već birali, i teško da će im išta konkretno 'prišiti'

Jedan od trenutno najvećih infrastrukturnih zahvata koji se plaćaju iz gradskog proračuna izgradnja je obilazne ceste GG1 koja bi trebala, nakon početka radova u kolovozu, biti dovršena u travnju. Ono što HDZ-ovci na čelu s Miljenkom Pavlakovićem spočitavaju već mjesecima vladajućoj garnituri, a napose v.d. gradonačelnika Zvonimiru Novoselu je da cijena kilometra rečene obilaznice stoji 10 milijuna kuna što bi odgovaralo cijeni ceste profila autoputa a ne lokalne zaobilaznice. Međutim, u podrobnom izvještaju, iz Gradske uprave grada Jastrebarskog to demantiraju transparentnim podacima o tome što su do sada učinili, koliko platili, što ih još čeka, te koliko će sve koštati.

Do sada su učinjeni radovi na završenju iskopa površinskog dijela humusa, a također, ugrađen je i tampon - sloj kamenog materijala za izradu trupa prometnice. Djelomično je do sada izvedena i kanalizacija, te je dio slivnika koji su uz drenažu također novopostavljeni, spojen na tu kanalizaciju. Na novu obilaznu cestu biti će postavljeni i rubnjaci, koji su izvedeni na gotovo cijeloj sjevernoj strani GG1, 20 posto na južnoj strani, te ih je 70 posto već postavljeno na parkiralištu ispred doma zdravlja. Također, kako najavljuju jaskanski gradski oci, izradit će se i glavni kolektor na dijelu GG1-jug s revizionim oknima i priključcima slivnika za buduće građevinske parcele.

'Zastoj u radovima je logičan rezultat vremenskih prilika kakve su nas zadesile u posljednjih nekoliko mjeseci, ali obilaznica će biti dovršena u travnju, prema planu', rekao je gradonačelnik Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, odbacujući bilo kakve insinuacije o 'zamračivanju' gradskog proračunskog novca preplaćivanjem nekog projekta. Naime, iako je GG1 cesta od lokalnog značaja i karaktera, ona sadržava rotor, rubnjake, kanalizaciju i drenažu, slivnike, kolektor i još mnogo detalja koji njenu izgradnju čine mnogo skupljom od običnog kilometra lokalne ceste čiji primjerice rub završava 'otkriven' na livadi.

'Tijekom zimskog perioda tijek radova bio je usporen prvenstveno zbog nepredviđenih vremenskih uvjeta, ali i zbog nepredviđenih problema sa starom/postojećom kanalizacijom, preko koje prolazi trasa nove prometnice. Uvidom stanja na terenu prilikom iskopa utvrdilo se kako je postojeća betonska kanalizacija u izrazito lošem stanju, kako se na pojedinim dijelovima urušava sama od sebe te da je na nekim dijelovima djelomično začepljena. Također, nova prometnica bi dodatno opteretila stabilnost starih cijevi pa će radovi na kanalizaciji uključivati vađenje stare betonske kanalizacije. Time će se riješiti potencijalna opasnost za stabilnost buduće prometnice. U projektu buduće prometnice GG1-jug predviđa se zato i izrada nove kanalizacije u trupu prometnice, kako u skorijoj budućnosti ne bi bilo novih dodatnih prekapanja, a sve zbog dotrajalosti pojedinih dijelova. Tako će se nove građevine bez problema moći spojiti na novu kanalizaciju.

Nastavak radova kreće ovog tjedna. Građevinska dozvola ishođena je u fazama, a ugovoreni radovi predstavljanju prvu fazu i odnose se na izgradnju kolnika javne rasvjete, vodovoda i kanalizacije te će se prema zahtjevu HEP-a izvesti i rekonstrukcija dijela srednje naponske mreže kojom se opskrbljuje gotovo pola grada Jastrebarskog, a sve kako bi se izbjegli problemi u isporuci električne energije u budućnosti. Ti radovi su neophodni iz razloga što se instalacije nalaze ispod trupa nove prometnice. Također, do sada je izvedeno i plaćeno cca 50 % radova, a završetak istih i puštanje prometnice u upotrebu predviđen je za sredinu travnja' stoji u priopćenju za medije iz Ureda gradonačelnika Jastrebarskog.