SLUČAJ RONALDA POSTA

Predebeo za izvršenje smrtne kazne?

10.11.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Američka pravosudna praksa ponekad sliči hrvatskoj po izostanku efikasnosti, što pokazuje bizaran slučaj osuđenika na smrt u saveznoj državi Ohio, koji od 1983. čeka na pogubljenje, a u međuvremenu se udebljao na 220 kilograma te zbog toga traži da se odgodi izvršenje kazne

Ronald Post zasigurno nije dobar čovjek, s obzirom na to da je upucao i ubio hotelsku službenicu Helen Vantz 1983, zbog čega je 1985. osuđen na smrt u saveznoj državi Ohio. U međuvremenu su se njegovi odvjetnici žalili na svakoj mogućoj sudskoj instanci, pa je egzekucija zakazana konačno za 16. siječnja 2013. godine, ali je upitno hoće li smrtna kazna i tada doista biti izvršena.

Naime, Post se tijekom tri desetljeća u zatvoru udebljao i sada teži čak 220 kilograma te tvrdi da je zbog toga nemoguće uspješno nad njime izvršiti smrtnu kaznu po službenom protokolu Ohija. Tijekom godina je Post držao nekoliko dijeta te čak tražio lijekove koji bi mu pomogli da smršavi, ali ništa nije imalo dugoročnog efekta. Njegovi odvjetnici ističu da se osuđenik na smrt nije namjerno udebljao na 220 kilograma kako bi izbjegao izvršenje kazne, ali i da bi zbog toga smaknuće injekcijom trajalo oko 16 sati, što je 'okrutna i neobična kazna' kakvu zabranjuje američki ustav.

Postovi odvjetnici također podsjećaju da je njegova teška depresija jedan od uzroka debljanja, zbog čega je 2000. pokušao samoubojstvo rezanjem vena. No, zbog debljine nije uspio u tome, a sada, pak, liječnici tvrde da nisu sigurni mogu li u njegovim rukama naći vene u koji bi trebao biti ubrizgan smrtonosni otrov.

Još jedan tehnički problem pri smaknuću Ronalda Posta jest i stol na koji bi trebao leći, a koji ima nosivost od 180 kilograma. Uložena je, dakle, žalba na izvršenje smrtne presude jer je Ronald Post predebeo, pa sada državni tužitelj Ohija razmatra argumente Postove obrane.

Ipak, treba podsjetiti da je 2008. izvršenje smrtne kazne pokušao izbjeći Richard Cooey, ali je sud presudio protiv njega. Liječnicima su trebala dva sata da mu pronađu vene kako bi mu ubrizgali smrtonosni otrov injekcijom. No Cooey je bio težak 'samo' 120 kilograma, tako da za Ronalda Posta i njegovih 220 još ima nade.