SUĐENJE ZA MUČENJA U KERESTINCU

Predao sliku Josipa Perkovića sudu i kazao: On me tukao!

13.07.2012 u 17:18

Bionic
Reading

Dobroslav Gračanin, bivši major JNA, koji je višestruko premlaćivan u Konačištu ratnih zarobljenika u Kerestincu, u koji je dospio 11. siječnja 1992., svjedočio je u petak na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja Stjepanu Klariću i još četvorici koji se terete za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima

Njegov iskaz bio je prepun mučnih detalja, no konsternaciju u sudnici izazvao je kada je vijeću predao jednu fotografiju. 'Bio sam u šoku kada sam vidio da je osoba koja me tukla u Kerestincu svjedočila u ovom postupku. Vidio sam ga na televiziji i zato vam predajem ovu sliku', kazao je svjedok Marijanu Garcu, predsjedniku sudskog vijeća.


Pogledavši fotografiju, sudac je konstatirao da je na njoj jedna osoba zaokružena crnim flomasterom te da je riječ – o Josipu Perkoviću. Perković je u vrijeme koje je inkriminirano optužnicom bio šef SIS-a, a u svom iskazu na suđenju kazao da je za događaje u Kerestincu čuo od Međunarodnog crvenog križa te je poslao inspekciju koja je našla crnu sobu. U sobi su nađene i sprave za mučenje, a Perković je svjedočio da je nakon toga naredio da se sve raspusti, piše Večernji list

Što se pak tiče svoje eventualne uloge u onom što se događalo u Kerestincu, Perković nije iskazivao, no Gračanin je to danas opisao. ' Sjećam se jednog događaja koji se odvijao u toj sobi. Tamo su me ispitivali kada je ušla osoba odjevena u šarenu uniformu s oznakama HV-a, no bez čina. Ta me je osoba ispitivala, a pri ispitivanju udarala me šakom u prsni koš. Iza mene je stajala još jedna osoba, koja me također tukla, pa sam se osjećao kao na ping-pongu. Sliku ove osobe, za koju nisam znao kako se zove, vidio sam prvo na internetu te kasnije na televiziji', objasnio je svjedok, koji od 1994. živi u Nizozemskoj.

Zbog onog što mu se događalo u Kerestincu, u prijašnjem iskazu, kod kojeg je danas ostao, opisivao je kako su ga tukli, vješali na kolotur s konopcima te spajali na akumulator. Gračanin je 22. ožujka 1992. prevezen na Sveti Duh, gdje je proveo 33 dana na odjelu intenzivne njege, primivši pri tome 20 boca krvi.

Branitelje optuženika pak zanimalo je je li protiv njega vođen kakav sudski postupak u Hrvatskoj, na što je svjedok odgovorio: 'Vođena je istraga zbog služenja u neprijateljskoj vojsci, no oslobođen sam sumnji'.

Njegovu iskazu kao nevjerodostojnom i neistinitom prigovorili su Klarić te drugooptuženi Dražen Pavlović. Osim Gračanina, svjedočio je i Borivoj Rogić, koji je kazao da su ga tjerali da jezikom crta slovo U na podu, a iskazivao je kako su stražari dovodili zatvorenicima polugole zatvorenice pri tome ih tjerajući da se samozadovoljavaju.