gotovo je

Predajom ostavke završila era Therese May koju će povijest pamtiti po Brexitu

07.06.2019 u 18:11

Bionic
Reading

Britanska premijerka Theresa May odstupila je u petak s dužnosti predsjednice Konzervativne stranke i time označila početak službene utrke za novog čelnika vladajućih konzervativaca koja će odlučiti i o novome premijeru zemlje. May je u petak službeno izvijestila stranku da daje ostavku na dužnost predsjednice. No, premijerka i prijelazna čelnica konzervativaca ostat će dok zastupnici i članovi stranke ne izaberu novog predsjednika što bi moglo potrajati tjednima.

Kandidature za novog stranačkog lidera primaju se do ponedjeljka u 18 sati. Za mjesto nasljednika Therese May natjecat će se puno kandidata uvjerenih da su baš oni pravi izbor da izvedu brexit, najveći zaokret u britanskoj politici u više od 40 godina.

May je ostavku najavila u svibnju pošto nije uspjela u predviđenom roku osigurati uredno razdruživanje Velike Britanije od Europske unije. Time se produbila politička kriza u zemlji koju je 2016. podijelio upravo referendum o izlasku iz EU, popularno nazvan brexit.

Nekada mlaki pristaša britanskog članstva u EU May se u metežu nakon referenduma 2016., na kojem su birači tijesno izglasali razvod od EU, nametnula kao "razuman" izbor za premijerku koja će taj razvod i provesti, ali ostavku je danas podnijela jer to svoje glavno obećanje nije ispunila.

Borba za čelno mjesto konzervativaca zahuktava se tjednima u kojima kandidatu razmjenjuju tvrdnje o dobrim i lošim stranama neurednog razdruživanja. Službene nominacije primat će se 10. lipnja, a proces odabira trebao bi biti završen do kraja srpnja.

Bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson favorit je po sadašnjim anketama i on zagovara tvrdo stajalište prema brexitu pa poručuje da Britanija treba reći zbogom Uniji sa sporazumom ili bez njega do 31. listopada što je zadnji u nizu produljenih rokova.

Johnson pokušava uvjeriti konzervativce da je upravo on, bivši gradonačelnik Londona, jedini kandidat sposoban osigurati konzervativcima pobjedu na novim nacionalnim izborima.

Drugi kandidati pokušavaju ga sustići, a među njima su sadašnji šef diplomacije Jeremy Hunt i ministar za okoliš Michael Gove s umjerenijim stajalištem prema brexitu.