DVA PISMA PREMIJERU

Pred ponorom smo, raskinite i ugovore s Crkvom

26.02.2013 u 14:53

Bionic
Reading

U Banske dvore ovih su dana došla dva otvorena pisma u kojima se konstatira kako vlast ne poduzima ništa da riješi tešku situaciju u Hrvatskoj, ali i predlažu mjere u borbi protiv krize. Dok Nezavisni hrvatski sindikati upozoravaju premijera Zorana Milanovića kako 'najnoviji pokazatelji o rastu troškova u Hrvatskoj u siječnju i istovremeni pad isplaćene plaće zvone na uzbunu', u drugom pismu građanska inicijativa 'Glas razuma – Pokret za sekularnu Hrvatsku' Vladi predlaže da uštedi milijarde kuna raskidom ugovora sa svim religijskim organizacijama

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever upozorava kako je 'Hrvatska doista pred ponorom, a podaci su više nego alarmantni'. Po podacima kojima raspolaže, a koje prenosi Glas Istre, čak 76 posto obitelji ima problema u podmirivanju osnovnih mjesečnih potreba i taj broj se svakodnevno povećava.

'Ukoliko političari koji su sada na vlasti nemaju rješenje za izlaz iz krize, treba promijeniti te ljude jer politika ne može biti sama sebi svrha i ne smije biti iznad građana', napominje Sever uz upozorenje kako raste broj ljudi koji više nemaju što izgubiti te najavljuje sve izvjesnije veće prosvjede.

U tom smislu najavljuje i kako sindikati pripremaju velik prosvjed koji se trebao održati na Praznik rada. Procjenjuje i kako bi Vlada svojom ekonomskom i socijalnom politikom, prosvjede mogla prizvati i prije.

Glas Istre prenosi kako u Hrvatskoj, prema istraživanju GfK-a, čak 46 posto kućanstava jedva spaja kraj s krajem, a čak 82 posto građana očekuje daljnji porast cijena u idućih godinu dana. Neto plaća za prosinac bilježi pad od 0,11 posto u odnosu na godinu ranije, odnosno sa 5.493 kune pala je 5.487 kuna, upozorava NHS.

Konstatiraju i kako je na burzi rada brojka nezaposlenih dosegnula 374.589 te podsjećaju kako je posljednjeg dana 2012. godine čak 245.441 građanin bio u blokadi. Ukupno su dugovali 17,68 milijardi kuna. 'Ne samo da je stanje alarmantno i zvoni na uzbunu, nego je to i poziv na mobilizaciju i promjene. Ne nastavljajte istim smjerom jer ponor je doista na korak od nas', upozorava Krešimir Sever.


Premijeru Milanoviću, pak, stiže i prijedlog kako uštedjeti milijarde kuna, pa građanska inicijativa Glas razuma – Pokret za sekularnu Hrvatsku predlaže da se, umjesto smanjivanja plaća radnicima, raskinu svi ugovori s religijskim organizacijama. Smatraju kako je to 'puno logičniji i neusporedivo pravedniji način kako uštedjeti novac u državnom proračunu'.

'Svi ti ugovori propisuju religijskim organizacijama samo povlastice, privilegije i velika financijska sredstva, a zauzvrat Republika Hrvatska ne dobiva apsolutno ništa. Sigurno znate da se humanitarna djelatnost religijskih organizacija, koja se često ističe kao opravdanje za njihovo djelovanje za opće dobro, ionako pokriva posebnim donacijama, a ne sredstvima koja bi im bila ukinuta raskidanjem ugovora', navodi ta građanska inicijativa.

Predlažu i da se 'religijske organizacije ubuduće financiraju direktno od njihovih korisnika' te podsjećaju kako bi bilo 'pošteno i da plaćaju porez za svoju djelatnost, kao i svi ostali'.

Smatraju da bi se i ugovori između Svete Stolice i Republike Hrvatske, iako je riječ o međudržavnim dokumentima, mogli jednostrano raskinuti. Po njima, ugovori su 'napisani na način da Hrvatskoj samo nameću obaveze, a ona ništa konkretno ne dobiva zauzvrat'.

'Smatramo da nam Sveta Stolica nakon raskidanja ugovora ne bi mogla naškoditi na međunarodnom planu. Država Vatikan, posljednja apsolutistička monarhija na području Europe, nije članica Europske unije ni Ujedinjenih naroda, a nije ni potpisnica većine međunarodnih povelja o ljudskim pravima', zaključuju u pismu premijeru Milanoviću iz građanske inicijative Glas razuma – Pokret za sekularnu Hrvatsku.