PROMETNA PROGNOZA

Pred nama je udarni vikend, pogledajte kritične točke gdje će se čekati

28.07.2017 u 06:49

Bionic
Reading

Posljednjeg vikenda u srpnju značajno će se pojačati promet, a vrhunac gužvi očekuje se tijekom subote od najranijih jutarnjih sati

Najveći broj turista ponovno će doći iz zapadnoeuropskih država te Austrije, Češke, Slovačke itd. U Njemačkoj su počeli praznici u pokrajini Baden-Württenberg, a u subotu i u Bavarskoj, iz kojih će se velik broj ljudi uputiti na Jadran na ljetni odmor ili će prolaziti kroz Hrvatsku do svojih odredišta na istoku Europe.

Osim državljana iz Europske unije, mnogi građani Hrvatske, ali i susjednih zemalja (Slovenije, BiH, Srbije), krenut će na odmor.

Najznačajnije gužve i jak promet u smjeru istoka očekuju se danas već od jutarnjih sati. Očekuje se gužva na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru Lipovca, sa značajnim čekanjima na graničnim prijelazima sa Srbijom, Bajakovu i Tovarniku, javlja HAK.

  • +22
Prometne gužve na sve strane Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

U subotu, osim jakog prometa u smjeru istoka, bit će ga i u smjeru mora, sa značajnim čekanjima na sljedećim mjestima:

  • A2 Zagreb-Macelj na naplati Zaprešić, A3 Bregana-Lipovac, A4 Zagreb-Goričan na naplati Sveta Helena, A7 Rupa-Rijeka na naplati Rupa
  • autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2
  • zagrebačka obilaznica (A3) iz smjera čvora Jankomir i Buzin u smjeru naplate Lučko
  • Istarski ipsilon (A8 i A9), u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija
  • granični prijelazi sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Rupa, Kaštel), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Zaton Doli, Klek, Slavonski Brod, Stara Gradiška…), Srbijom (Bajakovo i Tovarnik) i Crnom Gorom (Karasovići)
  • duž Jadranske magistrale (DC8) u blizini turističkih središta te na Krčkom mostu
  • u lukama Zadar i Split te na pristaništima za sjeverno i srednjodalmatinske otoke.

Pogledajte na karti gdje vas ovaj vikend čekaju gužve:

Subotnje gužve u smjeru mora počet će u ranim jutarnjim satima od 4 do 13 sati, a oko podneva počinje jačanje prometa u smjeru unutrašnjosti i Zagreba. Tijekom subote izrazito jak promet bit će na zagrebačkoj obilaznici (A3) iz smjera čvorova Jankomir i Buzin.

Tijekom nedjelje najjači promet očekuje se tijekom poslijepodneva u smjeru unutrašnjosti s čekanjem na izlazu s autoceste A1 u Lučkom, na autocesti A2 Zagreb-Macelj u smjeru Macelja i na A3 Bregana-Lipovac na naplati Zagreb-istok u smjeru Zagreba.

HAK savjetuje da za putovanje prema moru birate petak u prijepodnevnim satima ili subotu u poslijepodnevnim, odnosno večernjim satima, a da za povratak s mora birate nedjelju prijepodne.

Kao izbor za putovanje, umjesto autocesta, mogu se koristiti stari, provjereni pravci kroz Liku i Gorski kotar.

Najveće i najznačajnije su Lička magistrala i stara cesta koja prolazi kroz Gorski kotar.

Tijekom predstojećeg vikenda zabrana je prometovanja za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona u subotu od 4 do 14 sati i u nedjelju od 12 do 23 sata.

Zabrana se odnosi na Jadransku magistralu, ceste Metković-Opuzen, Kaštel-Kanfanar i Žuta Lokva-Senj, pa se na tim cestama očekuje i nešto više protočna vožnja. Zabrane nema na autocestama, niti na državnoj cesti D1, Ličkoj magistrali.

HAK savjetuje svima koji kreću na put da ponesu dovoljno tekućine, da se odmaraju i redovito zaustavljaju na za to predviđenim odmorištima, pravilno reguliraju klima uređaje u vozilima, dobro se informiraju i uživaju u odlasku na odmor.

U slučaju da vozači ipak imaju problema s vozilom, HAK-ovi mehaničari i vozači vučnih službi danonoćno dežuraju, a pozivom na 1987 svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila.