47 DANA PROMIDŽBE

Pred Hrvatskom je najdulja izborna kampanja dosad!

02.04.2014 u 13:41

Bionic
Reading

Dok su saborski hodnici potiho šuškali o uhićenju Marine Lovrić Merzel, na drugom dijelu Sabora stranke su nešto glasnije bile prilikom predavanje kandidacijskih lista za izbore za Europski parlament, koji se održavaju u svibnju. Danas su liste predali Hrvatski laburisti, ORaH i Savez za Hrvatsku

Prvi su jutros u prostorije koje koristi Državno izborno povjerenstvo stigli kandidati s liste ORaH-a, predvođeni Mirelom Holy. 'Nadamo se da ćemo tijekom naše kampanje ljude educirati o tome što je to Europska unija, na koji način funkcionira Europski parlament, zbog toga što mislimo da građani jako malo znaju kakva je uloga Europskog parlamenta i koja je njegova važnost za hrvatsku. Danas tijekom dana će na našim web-stranicama biti objavljeni profili naših kandidata i program, i nadam se da ćemo voditi dijalošku kampanju s građanima, da će nam postavljati pitanja vezana uz naš program', kazala je nakon predaje liste šefica ORaH-a Mirela Holy.

Svoju će kampanju, zbog nedostatka financija, voditi uglavnom na društvenim mrežama, no to ne znači da će teren posve izbjegavati.

'Bit ćemo i na terenu, s time da ćemo se najviše fokusirati na središnji dio hrvatske i na zapadnu regiju, s obzirom na to da smatramo da tu minimalnim ulaganjem možemo postići maksimalne rezultate', kazala je Holy.

I dok Holy na europske izbore izlazi samostalno s ORaH-om, nekolicina stranaka desne orijentacije povodom izbora okupila se u Savez za Hrvatsku. Među njima su i parlamentarni HDSSB-ovci, koji već imaju iskustva iz Europskog parlamenta, s obzirom na to da je jedan njihov zastupnik bio promatrač u Europskom parlamentu.

Međutim, nositelj liste Saveza za Hrvatsku ipak je predsjednik Hrvatske zore Milan Kujundžić. 'Mislim da je hrvatskom narodu u ovoj godini, sada glede sudbine i naroda i djece i države, biti ili ne biti, ovo je početak izbora, odnosno izborne utakmice u kojoj će biti izabrani ljudi za Bruxelles, novi predsjednik i novi Parlament, odnosno Vlada. Ljudima je jasno kako je sada i oni će odlučiti ove godine što žele, ili će ostati u sivilu kakvom su sada, ili će izabrati ne druge, nego drugačije ljude i tu je i nada i šansa Saveza i hrvatske države i hrvatskog naroda', kazao je Kujundžić novinarima.

Upitan što Savez za Hrvatsku može ponuditi građanima, Kujundžić je kazao: 'Mi smo drugačiji u tome što svojim životom možemo svjedočiti da imamo čiste ruke, da smo živjeli od svoga rada, da znamo raditi i da smo dokazali radom u zemlji i u svijetu.'

Listu su predali i Hrvatski laburisti, koji će na europske izbore također samostalno. Njihov predsjednik Dragutin Lesar objasnio je zašto misli da građani trebaju zaokružiti baš kandidate Hrvatskih laburista.

'Zato što je svih 11 kandidata na listi stvarni kandidati za izbore u Europski parlament, nema ni jednog koji bi bio zavaravanje birača. Zato što je svih 11 kandidata podjednako kvalificirano zastupati interese građana RH u EP-u i zato što su svi vjerodostojni programu naše stranke, što znači da će i u EP prvenstveno zastupati interese radnika. Dakle, osim koncepta po kojem se mi protivimo Europi kao bankarskoj uniji, smatramo da Europa mora biti i unija rada jer su radnici u Europi podnijeli najveći teret krize, krive procjene, odluke ne samo političke elite u EU-u, nego i financijskog sektora gdje prije svega mislim na banke, multinacionalne kompanije i rejting agencije koje su skrivile ove europsku krizu i nisu dokazale da znaju rješenje', kazao je Lesar.

S obzirom na to da je pred Hrvatskom najdulja kampanja do sada, novinari su Lesara upitali i koje bi teme mogle prevladavati u čak 45 dana kampanje.

'Pa kampanja je doista duga, pa primjerice kolega Nikola Vuljanić koji je prvi na listi ne može danas biti tu s nama jer ima obaveze u EP, a tako će biti i prvih deset dana kampanja. To bi nas moralo poučiti da ova kampanja bude doista kraća jer je nepotrebno duga. Mi ćemo voditi svoju kampanju, nećemo se obazirati na druge, osim ako, naravno, treba odgovoriti na bezobrazne napade. Promovirat ćemo svoj europski program koji ćemo javnosti predstaviti u nedjelju na konvenciji', rekao je Lesar.

Da će kampanja trajati 45 dana, potvrdili su nam i u Državnom izbornom povjerenstvu.

'Kandidacijske liste predaju se zaključno sa 4. travnja do ponoći. Tada nastupa rok od 24 sata u kojem DIP treba provjeriti valjanost kandidatura, i nakon toga ima 48 sati za objavu kandidacijskih lista. Danom objave zbirne liste s kandidacijskim listama počinje izborna promidžba koja traje do 24 sata prije dana održavanja izbora. Izbori su 25. svibnja i promidžba traje do 23. svibnja u ponoć. Ovaj put imamo situaciju da će izborna promidžba trajati oko 47 dana i to je najdulja izborna promidžba do sada', kazao je član DIP-a Davor Orlović.