stranački izbori

O predsjedniku SDP-a odlučivat će se u drugom krugu između Peđe Grbina i Željka Kolara

27.09.2020 u 10:20

Bionic
Reading

SDP će predsjednika dobiti tek sljedeći vikend, s obzirom da nijedan od kandidata nije osvojio natpolovičnu većinu. U drugi krug će Peđa Grbin i Željko Kolar

Na konferenciji za medije u sjedištu SDP-a, obnašatelj dužnosti predsjednika Zlatko Komadina objavio je službene rezultate za izbor predsjednika stranke. Rekao je kako je na izbore izašlo 8752 člana stranke, što predstavlja 76,7 posto od ukupno 11.585 članova koji su na ovim izborima imali pravo glasa. Peđa Grbin dobio je 40,67 posto glasova, Željko Kolar 26,29, Ranko Ostojić 17,33, Mirela Ahmetović 14,61, a Marino Percan 0,58 posto.

'U drugi krug idu Peđa Grbin i Željko Kolar. Drugi krug će se održati 3. listopada, u subotu', rekao je Komadina na konferenciji za medije i dodao da su za potpredsjednike stranke izabrani Sabina Glasovac, Ranko Ostojić, Biljana Borzan i Siniša Hajdaš Dončić.

Rekao je i da su do njega došle informacije o manjim nepravilnostima, a ako bi se utvrdilo da one utječu na rezultat, da će izbori na tim biračkim mjestima biti ponovljeni. Nije želio otkriti koga će podržati u drugom krugu izbora, iako mu je u prvom krugu favoritkinja bila Mirela Ahmetović, a na pitanje hoće li sam izaći na izbore i glasati odgovorio je: 'Pa nisam ja Zoran Milanović da neću izać'.'

  • +3
Zlatko Komadina Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač

Članovi SDP-a u subotu su birali novog čelnog čovjeka stranke, nakon što je Davor Bernardić podnio ostavku nakon parlamentarnih izbora. Za predsjednika stranke kandidiralo se njih petero - načelnica Omišlja Mirela Ahmetović, potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, pulski SDP-ovac Marino Percan i predsjednik splitsko-dalmatinskog SDP-a Ranko Ostojić.

>>> [FOTO/VIDEO] SDP-ovci su glasove na izborima zbrajali do kasno u noć. Grbin vodi u utrci za predsjednika, neizvjesna borba Kolara i Ostojića za drugi krug

Iako je oko 12 tisuća članova s pravom glasa predsjednika biralo po načelu jedan član-jedan glas, , konačni rezultati vjerojatno neće biti poznati večeras. Naime, pretpostavlja se da nitko od kandidata neće dobiti više od 50 posto nego će se šef stranke birati između dvoje najbolje plasiranih u drugom krugu sljedeći vikend.

  • +3
Peđa Grbin i Željko Kolar Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Osim predsjednika, SDP-ovci po načelu jedan član-jedan glas biraju i 17 članova Predsjedništva te 103 člana Glavnog odbora. Pritom moraju paziti da se poštuje rodna ravnopravnost te te kandidate biraju po tzv. zip modelu.

Kako je tportal neslužbeno doznao u subotu nešto poslije 22h, najviše šansi za ulazak u Predsjedništvo SDP-a imali su Biljana Borzan, Sabina Glasovac, Siniša Hajdaš Dončić, Predrag Fred Matić, Mišo Krstičević, Ranko Ostojić, Matej Mostarac, Kristina Ikić Baniček, Mihael Zmajlović, Ivan Račan, Željko Jovanović, Jasenka Auguštan-Pantek, Stribor Valenta, Sandra Krpan te Dalibor Domitrović. Riječ je, uglavnom, o ljudima koji su u kampanji podržali Peđu Grbina.