ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA...

Praznovjernim metodama protiv političkih protivnika

14.01.2014 u 08:50

Bionic
Reading

U Tajlandu politika nadilazi život i smrt tako što uključuje i duhovni svijet. Naime, tajlandski političari već se desetljećima konzultiraju s numerolozima ili obavljaju tajanstvene obrede ne bi li porazili konkurenciju. Primjera radi, supruga bivšeg premijera Tajlanda iz 1990-ih redovito je sa sobom nosila igračku slona odjevenog u dječju haljinu kako bi se obranila od Rahua, hinduističkog božanstva za koje se vjeruje da uzrokuje pomrčinu sunca. Još jedan premijer, Thanin Kraivixien, bio je poznat među mnogim običnim Tajlanđanima kao astrolog. Priču donosi Wall Street Journal

Na neki način to zanimanje za nadnaravnim pomaže astrolozima, gatarama i raznim drugim vrstama vidovnjaka mogućnost za procvatom posla kako se širi gospodarstvo zemlje. Neki astrolozi čak uvode i pozivne centre s obzirom na to da je potražnja jako velika.

'Tajland je mjesto gdje je hijerarhija vrlo važna', govori povjesničar i antropolog Thanet Apornsuwan i dodaje: 'Ljudi su uvijek tražiti neku vrstu autoriteta da im pomogne pri donošenju odluka.'

Glavni grad Tajlanda pun je proturječja. Drevni hramovi smješteni su jedan do drugoga, uz bok blještavilu koje dolazi iz trgovačkih centara, uredskih zgrada i salona za masažu. Na uličnim sajmovima prodaju se raznorazne amajlije, odmah pored DVD-a s najnovijim holivudskim hitovima.

Uspon milijardera i telekomunikacijskog mogula Thaksina Shinawatrea i njegove sestre premijerke Yingluck Shinawatra potaknuo je neke Tajlanđane da krenu u potragu za nadnaravnim izvorom koji je korijen Thaksinove očigledne snage i da pronađu načine da nastavite ili okončaju utjecaj njegove obitelji.

Mnogi Tajlanđani različitim vrstama teorija pokušavaju objasniti kako Thaksin i dalje vlada Tajlandom unatoč tome što je svrgnut s mjesta premijera vojnim udarom prije više od sedam godina. Neki kažu da je on reinkarnacija kralja Taksina iz 18. stoljeća. Drugi smatraju da je u prošlom Thaksin bio burmanski kralj koji je pokorio drevnu tajlandsku prijestolnicu Ayutthayu.

Thaksin, koji živi u samonametnutom izgnanstva u Dubaiju, nije bio dostupan za komentar, a Yingluck, koja je izabrana za premijerku 2011., kazala je da ona vodi Tajland, a ne njezin brat, piše Wall Street Journal.