NAJAVE S KAPTOLA

Prava crkvena ofenziva na Banske dvore tek kreće!

16.01.2013 u 12:25

Bionic
Reading

Kada se za 10-ak dana na Ksaveru okupi vrh Katoličke crkve – 21 član Hrvatske biskupske konferencije koje nazivaju i 'crkvena vlada', najvažnija tema rasprave bit će zdravstveni odgoj u hrvatskim školama, doznaje Globus. Po njima, bit će to početak 'žestoke kampanje' protiv Vlade Zorana Milanovića

Navodno je, po saznanjima novinara Globusa, kardinal Josip Bozanić pripremio akcijski plan u kojem će od početka veljače 2.000 svećenika u 1.600 župa i uz pomoć 4.000 redovnika i redovnica te 1.000 volontera, svaki dan na javnim tribinama govoriti protiv zdravstvenog odgoja i gay brakova.

Nazivajući akciju Crkve 'ustankom', Globus prenosi kako je Hrvatska biskupska konferencija u posljednja dva mjeseca ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću uputila tri poziva za sastanak, no on uopće nije reagirao. Ne vjeruju da će idućih dana do susreta predstavnika crkvene i svjetovne vlasti na temu zdravstvenog odgoja doći, pa su odlučili krenuti u kampanju.

'U župama diljem Hrvatske organizirat ćemo tribine na kojima ćemo educirati roditelje o zdravstvenom odgoju. Tribine se već održavaju u Zagrebačkoj nadbiskupiji, no sada se očekuje njihovo širenje po cijeloj Hrvatskoj', potvrdio je jedan od suradnika kardinala Bozanića.

Na Kaptolu imaju i 'naznake kako bi Vlada tijekom skorašnjih izmjena Zakona o obitelji mogla pokušati legalizirati homoseksualne brakove'. 'Nedopustivo je to i zato ćemo na svojim tribinama govoriti i o takvim pitanjima, kao i o problemu pobačaja, pa o pitanju života i drugo. Naša kampanja tek počinje', uvjeravaju iz crkvenih krugova.

U Globusu tvrde i kako je glavni 'krivac' za jedinstvenu i široku akciju crkve upravo ministar Jovanović. Napominju kako su aktivnosti koje slijede – tek početak.

'Sve je moglo izgledati potpuno drukčije. Da je ministar Jovanović prihvatio jedan od tri poziva na sastanak koji smo mu poslali, siguran sam da bismo već na prvom susretu postigli konsenzus oko toga kako treba izgledati spolni odgoj. On je morao tupiti po svome i izgovoriti ono što se nije očekivalo da može reći jedan član Vlade', zaključno poručuju izvori Globusa iz vrha Crkve.