Klub zastupnika Nezavisne liste mladih

Pranić: Svako dijete mora imati pravo ići u vrtić!

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 12.09.2019 12:36
  • Objavljeno 12.09.2019 u 12:36
Ante Pranić i Tomislav Panenić

Ante Pranić i Tomislav Panenić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski Klub zastupnika Nezavisne liste mladih poručio je u četvrtak kako svako dijete u Hrvatskoj mora imati pravo ići u vrtić, neovisno gdje živjelo i kakav je status njegovih roditelja

Preko 300 hrvatskih gradova i općina nema jaslićki program, a njih 140 nema vrtiće koji su, inače, najskuplji tamo gdje su plaće najniže, istaknuo je na konferenciji za novinare član Kluba, zastupnik Ante Pranić. Sustav ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, dakle onog do polaska djeteta u školu, je 'nepriuštiv', na dnu smo europske ljestvice po obuhvatu djece tim programima, kaže Pranić i navodi kako je u Hrvatskoj predškolskim odgojem obuhvaćeno 60 posto djece u dobi od tri do šest godina, a u europskim državama 80 posto.

Klub NLM problem vidi u činjenici što je sustav jaslica i vrtića prepušten gradovima i općinama, koji imaju različite fiskalne kapacitete, smatra da bi država trebala preuzeti veću brigu o tom sustavu. Trebalo bi definirati fond za odgoj i obrazovanje koji bi pomagao gradovima i općinama u ruralnim sredinama, ako ima novca za administraciju država bi ga morala naći i za ovaj sustav, smatra Pranić. Ako želimo državu znanja, kriterije bi trebalo ujednačiti već u ovom području, poručuje zastupnik.

Panenić: Dio problema u krutosti sustava

Zastupnik Tomislav Panenić dio problema vidi i u krutosti sustava. Zbog nedostatka učenika ukidaju se područne škole, zar ne bi bilo razumno postojeće zgrade prenamjeniti za potrebe predškolskog odgoja, a neraspoređeno nastavno osoblje prekvalificirati, pita se Panenić koji kaže i da zakon omogućava državi da osnuje vrtić. Ako se našlo novca za prijevoz učenika, prehranu, može i za predškolski odgoj, zaključuje Panenić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!