loša situacija

Poznato je koje su nove mjere predložene za Splitsko-dalmatinsku županiju

05.01.2022 u 16:44

Bionic
Reading

Pročelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije Damir Gabrić potvrdio je u srijedu kako su zbog širenja zaraze koronavirusom predložene nove epidemiološke mjere u toj županiji, ali one još nisu stupile na snagu jer odluku o tome donosi nacionalni stožer

"Mi smo predložili što manja okupljanja na sportskim i društvenim događajima, skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekta i nošenje zaštitnih maski na većim događajima na otvorenome i u zatvorenom prostoru", rekao je Gabrić novinarima.

Po njegovim riječima, Nacionalni stožer civilne zaštite razmatra prijedloge tih mjera.

"Dok Nacionalni stožer ne odnese svoj pravorijek, ove mjere praktički ne postoje", rekao je Gabrić i dodao da mu nije poznato kad će Nacionalni stožer donijeti odluku o tim mjerama pa se zasad ne zna ni kad će stupiti na snagu.

U vezi s uvođenjem online nastave u Splitsko-dalmatinskoj županiji, rekao je da je to "jedna od opcija koja se razmatrala".

"Međutim, bilo bi bez veze da se djecu zatvori, a da druge djelatnosti rade", ocijenio je Gabrić.

Odgovarajući na upite u vezi s online nastavom, Gabrić je rekao i kako će idućeg tjedna ravnatelji u školama moći zatražiti od županjskog Stožera civilne zaštite prelazak na online model nastave.

"Direktori škole će u suradnji sa školskim liječnikom i epidemiolozima utvrditi kakvo je stanje u školi i za one škole i mjesta gdje ne bude to potrebno (online nastava), to nećemo ni uvoditi", dodao je.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Gabrić je rekao kako se više ne trebamo zavarivati jer "sve pomalo izmiče kontroli" i potrebno je učiniti sve što se može kako bi se očuvali životi sugrađana i bolnički sustav koji je pod pritiskom povećanog broja oboljelih od covida-19.

"Vrijeme je da se svi skupa uozbiljimo, svima nam je endemije i širenja virusa preko glave te moramo pokušati to staviti u nekakve normalne okvire jer, u protivnom, imat ćemo prevelik broj naših sugrađana mrtvih", upozorio je Gabrić.

  • +13
Cijepljenje protiv covida Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić