'NEODRŽIVA POZICIJA'

Poznati odvjetnik o dopisivanju Zlate Hrvoj Šipek i Josipe Rimac: Točka bez povratka

10.02.2023 u 23:43

Bionic
Reading

RTL Danas objavio je SMS poruke između glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek i Josipe Rimac, pitajući je li glavna državna odvjetnica u četvrtak u Saboru lagala zastupnicima i hrvatskoj javnosti i je li povjerenje u pravosuđe došlo na najniže grane?

Zastupnik Mosta Nikola Grmoja u raspravi u Saboru pitao je Hrvoj Šipek je li komunicirala s Josipom Rimac oko Vjetroparka.

Ne, glasio je jasan odgovor Zlate Hrvoj Šipek sa saborske govornice. S optuženom Josipom Rimac kontaktirala je, rekla je, samo dok je ova bila gradonačelnica Knina. No, RTL je u posjedu SMS poruka koje dokazuju upravo suprotno. Tako u prosincu 2018. Zlata Hrvoj Šipek, tadašnja zamjenica glavnog državnog odvjetnika traži sastanak u ministarstvu s Josipom Rimac koja je tada bila državna tajnica. Tema - povećanje koeficijenata za državne odvjetnike:

"Poštovana, iskrsnule su mi neke obveze, da li bi sastanak u vezi koeficijenata mogli organizirati od srijede nadalje. Lp, Zlata Hrvoj Šipek ", šalje joj. "Naravno. Hoćemo srijeda u 9.30?", odgovara Rimac, a Hrvoj Šipek nastavlja: "Može dogovoreno, Kad dođem javim se vama?". "Da, čekam vas ja", odgovara Rimac opet.

Sastale su se i godinu kasnije u DORH-u. I to baš na teme crkvenog zemljišta u Kninu, ali i Vjetroparka. Rimac, kako doznajemo, na tom je razgovoru upozoravala na problem s Hrvatskim šumama, a iz razgovora je vidljivo da je upravo Hrvoj Šipek tražila zamjenski termin za sastanak, piše RTL.

"Poštovana, samo bih zamolila da me ne zaboravite znam da je gužva. Zahvalna sam. Lp, J. Rimac", kaže Rimac. "Poštovana, dogovorila sam sa zamj. Damjanović i Koketi sastanak u petak 11.10. u 9.30 sati., Lp", odgovara Hrvoj Šipek.

"Hvala od srca doći će provincijal fra Slavko Slišković ja nažalost ne mogu jer od 9 do 11 imam neki već dogovoreni panel sa županijama oko novog ustroja,", navodi Rimac. "Koji bi termin vama odgovarao? Drugi tjedan pa ćemo vidjeti sa zamj. Koketi?", šalje joj potom Hrvoj Šipek. Rimac govori: "Ja mogu 14. i 15.10. u koliko njemu odgovara?". "Kolega Koketi je slobodan 15.10. u 9,00. da li vama odgovara?", pita ju Hrvoj Šipek. "Meni odgovara. Potvrđujem. Može i provincijal taj dan sa mnom? Hvala", traži Rimac.

"Očekujem vas oboje u srijedu u 9.00", jasno će Hrvoj Šipek, a onda Rimac govori: "Hvalaaa na panelu sam i vidimo se".

  • +8
Zlata Hrvoj Šipek u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Poruke je komentirao Ljubo Pavasović Visković.

"Pa pozicija glave državne odvjetnice je i do ovog događaja bila vrlo osjetljiva. Bilo je puno problema tijekom njenog mandata, dosta otvorenih pitanja je ostalo, ali mislim da nakon ove situacije u kojoj ona izgovara nešto što nije točno, što je neistina, i to u hrvatskom Saboru, u koji je birana, ta pozicija ostaje neodrživa. Mislim da je ovo nekakva točka s koje nema povratka", kazao je Pavasović Visković za RTL Danas.

"U ovako osjetljivoj stvari, a afera koja je vezana za gospođu Rimac je vrlo osjetljiva u ovoj državi, dakle, sve te poruke govore štošta o našoj političkoj sceni. I u jednoj takvoj situaciji reći neistinu ovakve vrste, svjesno ili nesvjesno, to je potpuno svejedno. I to u Saboru. To je jednostavno je previše", istaknuo je Pavasović Visković koji se osvrnuo i na sastanak Rimac, koja je tad bila državna tajnica, i Hrvoj Šipek.

"Legitimno je da privatni poduzetnik dođe u bilo kakvu instituciju na razgovor, međutim nije legitimno da drugi državni dužnosnik ili službenik lobira kod nekoga tko je na državnom odvjetništvu. Mislim da je gospođa Hrvoj Šipek trebala sačiniti službenu zabilješku i prekinut taj sastanak odmah na početku. Ne vidim zapravo zašto bi državni tajnik u jednom potpuno drugom resoru imao što na tu temu razgovarati u državnom odvjetništvu", kazao je Pavasović Visković te dodao da ako je Josipa Rimac saznala na bilo koji način da su protiv nje određene posebne dokazne radnje, a to naravno nije smjela, posao je državnog odvjetništva, pa tako i glavne državne odvjetnice, da se to istraži.

"Tu nema razgovora. Oko toga se jako treba potruditi i to istražiti", kazao je, između ostalog, Pavasović Visković za RTL Danas.