AKUTNI BRONHIOLITIS

Poziv na prevenciju zbog smrti djece u Sloveniji

02.01.2013 u 18:31

Bionic
Reading

Slovenski zdravstveni djelatnici upozoravaju na rizike koje za malu djecu predstavlja virusna infekcija dišnih putova, akutni bronhiolitis, od čijih je posljedica u manje od tri tjedna u Ljubljani i okolici umrlo dvoje dojenčadi

Nakon što je zbog jedne vrste adenovirusa u prosincu akutni bronhiolitis dobilo više djece u jednom ljubljanskom vrtiću, zabilježen je i smrtni slučaj 15-mjesečne djevojčice, a viroza se nastavlja. U srijedu su bolnički izvori potvrdili i smrt dvogodišnje djevojčice iz okolice Ljubljane krajem prošlog tjedna od istih komplikacija.

Ravnatelj infekcijske klinike u Ljubljani potvrdio je za medije da je posljednjih dana u Ljubljani povećan broj bolesnika s bronhiolitisom, osobito među dojenčadi i djecom mlađom od pet godina.

Riječ je o izrazito sezonskom oboljenju koje većina djece preboli kod kuće, ali su moguće i komplikacije, osobito kod male djece, kažu liječnici.

U ljubljanskom KBC-u godišnje se hospitalizira 600 do 1000 pacijenata oboljelih od virusnog bronhiolitisa, od čega svaki deseti treba intenzivnu terapiju. Komplikacije sa smrtnim ishodom rijetke su, godišnje se zabilježi tri do pet takvih slučajeva, a najugroženija su mala djeca sa srčanim i respiratornim oboljenjima.

Budući da specifično liječenje za akutni bronhiolitis ne postoji, liječnici roditelje posebno upozoravaju na sve preventivne mjere kako bi se djeca obranila od infekcije, u prvom redu na higijenu ruku i izbjegavanje odvođenja djece na mjesta s velikim brojem ljudi, kao što su trgovački centri, jer se virus prenosi zrakom.