'NEMA STRATEGIJU'

Ivan Leo Lemo ipak neće voditi splitski HNK, odbilo ga Gradsko vijeće

01.02.2018 u 09:53

Bionic
Reading

Splitsko Gradsko vijeće odbilo je 31. siječnja prijedlog da se za intendanta HNK u Splitu imenuje Ivan Leo Lemo te je prihvatilo odluku o razrješenju ravnateljice Muzeja Grada Splita Narcise Bolšec-Ferri

Za prijedlog da se Lemo imenuje intendantom splitskoga HNK bilo je devet od 30 nazočnih vijećnika, 17 ih je bilo protiv, a četiri su bila suzdržana. Obnašatelj dužnosti pročelnika za financije u Gradskoj upravi Mario Negotić istaknuo je kako Lemo kao kandidat za intendanta splitskoga HNK nije izradio strategiju financijske konsolidacije te kazališne kuće, niti je detaljno kreirao program tog kazališta.

 Vijećnica stranke Pametno Marijana Puljak u raspravi je tvrdila suprotno, da Lemo ima strategiju financijske konsolidacije splitskoga HNK i program rada.

'On ima izbalansiran plan financija koji nije na štetu publike i očito je da ga vladajući ne prihvaćaju zbog njegova svjetonazora', rekla je Puljak. Reagirala je vijećnica HDZ-a Ljubica Vrdoljak, podsjećajući da je i dosad u procedurama imenovanja intendanata splitskoga HNK kandidat za tu dužnost bio blizak vladajućim strukturama Splita.

Vijećnik Mosta Ante Bradarić Šljujo je izrazio čuđenje što se spominje svjetonazor Leme. 'Njegov je otac bio sudionik Domovinskog rata', rekao Bradarić Šljujo.

 Dosadašnja ravnateljica Muzeja Grada Splita Narcisa Bolšec-Ferri razriješena je te dužnosti na prijedlog Muzejskog vijeća, a za tu odluku glasovala su 24 nazočna vijećnika.

Tijekom rasprave moglo se čuti i kako su u Muzeju Grada Splita, dok je dužnost ravnatelja obnašala Bolšec-Ferri, poremećeni međuljudski odnosi te da je u njemu 'nastala pat-pozicija koja se može prevladati izborom novog ravnatelja'.

Gradsko vijeće imenovalo je kustosicu u Muzeju Grada Splita Teu Blagaić-Januško obnašateljicom dužnosti ravnatelja tog muzeja do završetka natječajne procedure za izbor novog ravnatelja.