katastrofa u dadiji

Požari u Grčkoj i nakon 14 dana izvan kontrole

02.09.2023 u 14:42

Bionic
Reading

Veliki šumski požari koji bukte u nacionalnom parku Dadiji blizu grčko-turske granice još su izvan kontrole unatoč dvotjednim naporima vatrogasaca da ih obuzdaju

Trenutačno je na požarištima oko 600 vatrogasaca, a pomažu im 122 vatrogasne jedinice, osam protupožarnih zrakoplova i dva helikoptera, prenosi list Kathimerini.

Situaciju otežava činjenica da požari bukte usred neprohodnoga planinskog terena i gusto pošumljenih područja, a istodobno snažan vjetar potiče izbijanje novih.

Dužnosnici su rekli da je i u subotu opasnost od šumskih požara u nekim dijelovima Grčke i dalje vrlo velika do iznimno visoka.

Najteže je na otocima Eubeji, Lezbosu i na Kreti, kao i u području Atike oko glavnoga grada Atene, izvijestila je Civilna zaštita.

Ove se godine razmjeri požara mogu pripisati globalnom zatopljenju, rekao je prošli tjedan u parlamentu grčki premijer Kiriakos Micotakis.

Kazao je da je požarima u srpnju i kolovozu prethodilo najtoplije, najsušnije i najvjetrovitije ljeto od početka meteoroloških evidencija.

Zahvalio je svim vatrogascima koji su iz raznih država EU-a poslani u Grčku da bi ondje pomogli u gašenju požara.

Obećao je da će pružiti brzu pomoć svima koji su izgubili svoje domove, životinje ili tvrtke u požarima, a govorio je i u prilog odluci o evakuaciji sela i hotela.

  • +5
Požari u Grčkoj Izvor: EPA / Autor: DIMITRIS ALEXOUDIS