DRUGA STRANA

Požare 'pale' tračnice koje se ne polijevaju

Bionic
Reading

Niz požara koji je izbio u srijedu uz željezničku prugu na potezu od Lećevice do Solina izazvao je sumnje da su uzrokovani iskrama koje nastaju uslijed prolaska vlakova po tračnicama

Prijašnjih godina nije bilo takvih problema jer su se tračnice polijevale sredstvima koja sprečavaju iskrenje, ali se sve promijenilo nakon tragične nesreće nagibnog vlaka u Rudinama koja se dogodila u srpnju prošle godine, piše Dalmacijanews.com.

Tada je baš jedno od tih sredstava (retardant) izazvalo iskliznuće vlaka iz tračnica, zbog čega je poginulo šest osoba. Polijevanje tračnica je nakon toga zabranjeno.

Tijekom vrućih ljetnih dana nastaju novi problemi jer iskre s tračnica vrlo brzo dovode do zapaljenja niskog raslinja koje se nalazi uz prugu.

Tako je u srijedu požar najprije izbio u Lećevici, gdje je izgorjelo 20 hektara niskog raslinja i suhe trave. U Kaštel Kambelovcu je istog dana opožareno tri hektara površine na kojoj su se nalazile masline, vinova loza i različite voćke. Izgorio je i Reto centar u Sućurcu.

Malo dalje, u Solinu, požar je najprije zahvatio nisku travu, a vatra se ubrzo proširila na drvenu kuću u vlasništvu Reto centra. Izgorjelo je krovište te namještaj i prodajni artikli. Pričinjena je veća materijalna šteta.